Info

Frissítő kisfilmek a Balkánról

Sarajevo City of Film Plakát
Írta: film

Sarajevo City of Film válogatás a Daazo.com-on.

A Szarajevói Filmfesztivál kapcsán a Daazo.com rövidfilmes portál egy új filmválogatással jelentkezik. A gyűjtemény olyan rövidfilmeket mutat be, melyek a Szarajevói Filmfesztiválhoz kötődő Sarajevo City of Film program részeként balkáni koprodukcióban készültek – főként a Balkánról érkezett fiatalok tehetségek részvételével.

A Daazo.com Sarajevo City of Film válogatásából három női témát feldolgozó filmet ajánl a filmrajongóknak. Ujj Mészáros Károly Alena utazása című darabja egy fiatal nő történetét meséli el, aki szarajevói irodai munkáját hátrahagyva Svájcba készül, ám főnöke és szigorú apja mindent megtesz, hogy ezt meghiúsítsa. Alena azonban egyre bátrabban küzd titkos céljáért. A film számos nemzetközi fesztiválon megfordult és a 40. Magyar Filmszemle Legjobb Rövidfilmnek járó díjat is elnyerte.

Béres Dániel Waiting című filmjében egy lány Szarajevón átutazva a városban ragad néhány órára, és furcsa dolgokra lesz figyelmes. Az emberek hosszú percekig mozdulatlanul állnak, csinálnak valamit, majd ismét szoborrá merevednek. A lány először viccnek hiszi a dolgot, de aztán rájön, hogy közel sem ennyire tréfás a helyzet.

Pink River, Zacharias Mavroeidis rövidfilmje egy leszbikus nő kalandjait követi végig. Meri Londonból tér haza a Balkánra tíz év után, és összetalálkozik volt barátnőjével. A két nő eltérő életstílusa azonban szükségszerűen konfliktusokhoz vezet.

A válogatás alapját jelentő Sarajevo City of Film program lényege, hogy minden évben lehetőséget nyújt néhány kiválasztott filmkészítőnek rövidfilmtervük megvalósítására. A forgatás Szarajevóban zajlik, a készítőknek ehhez a helyszínhez kell adaptálniuk az eredeti ötletet, instruálni a helyi színészeket és megbirkózni a nemzetközi csapat sokféleségéből eredő nehézségekkel. A Sarajevo City of Film gyűjtemény összesen kilenc rövidfilmet mutat be. A filmek bosnyák nyelven, angol felirattal tekinthetők meg, így a nemzetközi közönség számára is élvezhetőek.

További információk a www.daazo.com/scf oldalon.