Filmklubok és fesztiválok

Román Filmhét az Urániában

roman-filmhet
Írta: film

Ebben az évben is a legfrissebb és legsikeresebb román filmtermésből nyújt válogatást a Román Kulturális Intézet az Uránia Nemzeti Filmszínházzal és a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együttműködve. A 11 filmet felsorakoztató filmhét mottója: „Határon innen és túl”. A számos fesztiválon sikeresen szerepelt alkotások jó része határokról és határhelyzetekről szól a szó konkrét és átvitt értelmében egyaránt. A filmhét a 2012-es Legjobb Idegennyelvű Film kategóriájában Oscar díjra pályázó Morgen c. filmdráma vetítésével indul és október 13-tól egy héten át tart az Urániában.

A Román Filmhét megnyitója 2011. október 13-én 17 órakor sajtótájékoztatóval és a kortárs román filmművészetről tartandó kerekasztal-beszélgetéssel kezdődik az Uránia Kávéházában. A beszélgetésen részt vesz az esti nyitó film rendezője, Marian Crişan és a főszereplők, Hatházi András és Elvira Rîmbu is.
18 órakor az ünnepi köszöntők után a nyitó díszelőadás vendégei az Uránia Dísztermében láthatják a Morgen című filmet a rendező és a főszereplők jelenlétében. A Locarnoi Filmfesztiválon négy díjjal kitüntetett alkotás Románia hivatalos jelöltje a 2012-es Oscar díj Legjobb Idegennyelvű Film kategóriájában.

A filmhéten további 9 játékfilmet és egy dokumentumfilmet vetítenek az Urániában, többségük sikerrel szerepelt a nemzetközi fesztiválokon. Dan Chişu vígjátéka, a Medve egy motorozó cirkuszi medve története, melyet az igazgató elad egy vadásznak, ám a társulat igazi cirkuszi fejetlenség közepette megpróbálja visszaszerezni. Az előző filmjével (Lazurescu úr halála) 24 díjat elnyert Cristi Puiu Virradat című új filmjét Cannes-ban mutatták be. A sötét hangulatú drámának a rendező egyben a főszereplője is. Az Elvek című film története egy jómódú férfi kusza napjáról szól, amelynek végére szertefoszlik a boldog és kiteljesedett életéről vélt képe. A Duna határfolyó mentén zajló Loverboy, egy hivatásos nőcsábász története, idén Cannes-ban az Un Certain Regard kategória hivatalos versenyfilmje volt. Alexandre Maftei Szia, mi újság? című romantikus komédiája egy internetes társkeresés abszurd végkifejletét meséli el. A kulturális különbségek örök humorforrására épít a Besszarábiai menyegző című vígjáték, mely egy román-moldáv lagzi bonyodalmait tárja elénk. Adrian Sitaru legújabb filmdrámája, a Legjobb szándék a Locarnoi Filmfesztivál Legjobb Rendező, Legjobb Forgatókönyv díját vihette haza, és számos további fesztiválon, többek között a Miskolci Cinefesten is nagy közönségsikerrel vetítették. A börtönből 24 órára kimenőt kapó édesanya keserű, de tanulságos történetét bemutató Peremlét Varsóban és Bécsben is elnyerte a kritikusok FIPRESCI díját. A cet gyomrában című film abszurd drámája  a Filmmakers of the Present szekcióban szerepelt sikeresen Locarnoban. A politika és történelem iránt érdeklődők számára bemutatásra kerül egy eddig soha nem látott, cenzúrázott felvételeket is bemutató dokumentumfilm,a Nicolae Ceauşescu önéletrajza, mely Titus Muntean kutatásai alapján készült.

A filmeket  az Uránia Nemzeti Filmszínház kamaratermében vetítik 18 és 20 órai kezdettel, eredeti nyelven, magyar felirattal. Jegyek elővételben október 12-én 21 óráig 650 Ft-os, azt követően 800 Ft-os  kedvezményes helyárral kaphatóak az Uránia jegypénztárában.

A Román Filmhét részletes programja a www.urania-nf.hu honlapon olvasható.