Info

Szabad az olvasás…

„2012. január 20-án délután hat órától a Kispesti metrónál lévő KÖKI Terminál Bevásárló Központ második emeletén szabad a… Szabad az őrök nélküli könyvespolchoz odalépni, könyvet levenni, belelapozni, azután ingyen hazavinni. Otthon elolvasni, visszavinni, vagy ha nagyon megtetszik, akkor helyette más könyvet a polcra odatenni.

Az ötlet nem magyar. Az első nyitott könyves szekrényeket a németországi Darmstadtban és Hannoverben állították fel 1990-ben, aztán lett Bonnban, Grazban és Bécsben is. A nyitott könyvszekrények hamar kedveltek lettek. Mert nincs regisztráció. Az adatainkat nem jegyzik föl, nem tartják nyilván, nem kell fizetni se olvasásért, se könyvért. Nincs késedelmi díj, büntetés, följelentés, mert szabad a… Szabad az ingyen olvasás.
A Kultúra Napjától már Magyarországon is. Az ötlettel a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház igazgatónőjét Forgon Miklós művelődésszervező kereste meg, vitt látványterveket, és Gábor Ilona igent mondott. Mert miért ne lehetne kulturális színtér egy bevásárlóközpontban? Eredetileg a földszinten szerették volna, de a második emelet se rossz. Ott a KÖKI Terminál családi játszóháza meg egy bank … A szabad a könyvespont úgy néz ki, hogy van két fotel, egy alacsony asztalka meg három egymásba érő nyitott könyvespolc. A megnyitón kettő telis tele lesz könyvvel: szépirodalmival, ismeretterjesztővel, bestsellerrel. Eddig három kiadó, az Apáczai, a Garbo és a K.u.K. ajánlott fel ezer kötetet, ám a harmadik szabad polcot így is üresen hagyják – a hozott könyveknek…

A szabad a könyvespolc egyfajta kulturális kísérlet az olvasás elfogadtatására, megszerettetésére. Könyv- és olvasásőrök nem lesznek, a polcok rendben tartását a járókelők végzik maguknak, önként.” (Forrás: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=509121)

Csatlakozzatok ti is! A filmes könyveknek is ott a helyük!