Filmklubok és fesztiválok

A teljes Ózd sorozat

A Helyzet Műhely bemutatja
Almási Tamás teljes Ózd sorozatát a Bem moziban, 2012. május 7-től hétfőnként este 6-kor.

Almási Tamás sorozata 1987-től kezdve egy évtizeden keresztül követi Ózdon a kohászat, a város és az ózdi munkások sorsát. A rendszerváltás oly sokat vitatott folyamatát a magukra hagyott, cselekvésképtelenségbe szorított ózdiak tapasztalatain keresztül mutatja meg, akik az őket körülvevő viszonyok kritikáját – és ezzel a reményt – továbbra sem adják fel.

Az ózdi sorozat a magyar dokumentumfilmezés egyik legnagyobb vállalkozása. A mai néző számára kiindulópont lehet a közelmúlt történelmével való szembesüléshez, a tulajdon, felelősség vagy szolidaritás kérdéseinek átgondolásához, valamint a jelenlegi válságban előttünk álló feladatok tisztázásához. A filmvetítésekhez további előadások, kiállítások, viták kapcsolódnak, és találkozni fogunk magával a rendezővel is.

A HELYZET MŰHELY

“ha társadalomtudományi konstrukcióinkban a rendszerváltás utáni társadalmi valóság mindennapi tapasztalatait, a valóságos társadalmi problémákban érintett szereplők valóságkonstrukcióit nem vesszük figyelembe, hanem továbbra is a centrumkapitalista régió viszonyait teoretizáló, annak tapasztalatait univerzalizáló szerzők szövegeiből merítjük a kritikát, akkor aligha jutunk közelebb az itt és most diagnózisához”

A Helyzet Műhelyt fiatal társadalomkutatókként azért alapítottuk, hogy létrehozzunk egy közös gondolkodási és kutatási fórumot, ami a magyar és kelet-európai társadalmi helyzeteket azok globális kontextusában veszi szemügyre. Ebben a megközelítésben a kelet-európai pozíció egy a világ erőviszony-rendszerében jelen időben elfoglalt helyzetet jelent. Az itteni jelenségek nem szükségszerűen egy “időbeli lemaradás” jelei, hanem a világ jelenlegi állapotához hozzátartozó tények. Kutatásuk éppen emiatt járulhat hozzá a társadalmi élet feltételeire vonatkozó globális tudáshoz.

A kutatási munkán túl ismeretterjesztést is végzünk – ehhez tartozik a Helyzet Műhely nyilvános előadássorozat, a “Forradalom és Szocializmus” társadalomtörténeti filmklub és az Ózd sorozat vetítése.

A pontos program letölthető innen.