Filmszakos hírek

SZŐTS ISTVÁN EMLÉKKONFERENCIA

fazek03
Írta: film

Szeptember 28-29-én kerül tanszékünkön megrendezésre a Szőts István emlékkonferencia, melyen szeretnénk, ha minél többen részt vennétek hallgatóként és előadóként is, ezzel is reprezentálva Szőts életművének fontosságát a magyar filmtörténetben.

Javasolt témák / tervezett szekciók:
1. Szőts István játékfilmjei
2. Szőts István dokumentumfilmjei, néprajzi filmjei
3. Szőts István írásai (Röpirat a magyar filmművészet ügyében, Életrajzi feljegyzések)
4. Szőts István életművének utóélete (filmművészet, historiográfia, oktatás, díjak)
5. A marginális pozíció Szőts István életművében
6. Szőts István és az irodalom
De lehet egy filmről szóló előadással vagy egyéb ötlettel is jelentkezni. Akinek esetleg kérdése van ezzel kapcsolatban, az fordulhat Vajdovich Györgyihez, Hirsch Tiborhoz, vagy akár Gelencsér Gáborhoz is.

A fontosabb megközelítési lehetőségekhez jó segítséget nyújt a Metropolis Szőts István száma. Szőts meg nem valósult filmtervei és a Röpirat a magyar filmművészet ügyében ebben a kötetben olvashatóak: Pintér Judit – Zalán Vince (szerk.): Szőts István: Szilánkok és gyaluforgácsok. Budapest, Osiris, 1999.

A konferenciához kapcsolódóan vetítéssorozatot is rendezünk Szőts filmjeiből.

 

Jelentkezés:
A konferenciára jelentkezni a zahonyi.abel.mark@gmail.com e-mail címen lehet, egy rövid (500-1000 karakter terjedelmű), az előadás témáját vázoló absztrakt beküldésével. Kérjük az előadáshoz szükséges technikai igényeket is jelölni a jelentkezéskor.
Jelentkezési határidő: 2012. augusztus 26. (vasárnap)

Akik tudományos pályán gondolkoznak, OTDK-ra, MA-ra, vagy PhD-ra szándékoznak jelentkezni, azoknak ez jó lehetőség, hogy kipróbálják magukat. Jelentkezzetek minél többen!