Filmklubok és fesztiválok

„Gyilkosság, lövés által…”

A Beszéljünk a filmekről! sorozat következő vetítése 2012. október 29-én, hétfőn 18 órakor lesz az Örökmozgóban.
Vendégek: Kinyó Ferenczy Tamás rendező és Ferenczy Erika forgatókönyvíró, dramaturg

Képek az épülő Zalából   (1948, r: Herskó János, ff, 35 mm, 10 perc)
Riportképek a hároméves tervidőszak alatt újjáépülő zalai falvak életéből. Mezőgazdasági szövetkezetekről, a zalaszentgróti téglagyárról, a Nyirád melletti bauxitbányáról, a zalai olajkutakról és Hévízről.

Zalaegerszeg 1975-ben  (1975, r: Kiss Károly, szí, 35 mm, 15 perc)
A film bemutatja Zalaegerszeg nagyvárossá fejlődésének folyamatát, a városnak és környezetének képét.

„Gyilkosság, lövés által…” –  Forradalom Zalában
(r, o, p, v: Kinyó Ferenczy Tamás, fk: Ferenczy Erika, fővil: Heves László, n: Sinkó László, z: Pauline Oliveros, Jacques Lasry, Kronos Quartet, sz: Béres Katalin, Goldfinger Jenő, Gyutai Gyula, Hajdu Gyula, Horváth Lajos, Kustán Dávid, Magyar Pál, Nyíriné Telenko Mária, Vöröss Margit;  2009, Art Opus, video (BETA), szí, 53 perc)
2006-ban, a forradalom 50. évfordulója előtt tizenhat pozitív kép és négy filmtekercs került elő Zalaegerszegen. A dokumentumok jelentőségét az adja, hogy vidéken kevés felvétel készült az 1956-os forradalom, s még kevesebb a leverését követő eseményekről. Az anyagot a Göcseji Múzeum alapító igazgatója, Szentmihályi Imre készítette, s valószínűleg ő is rejtette el. A film szereplői tanúi voltak a három halálos áldozatot és huszonkilenc sebesültet követelő sortűznek, a novemberi nőtüntetésnek. Barátaikat, családtagjukat veszítették el, éveken át voltak kénytelenek elszendvedni a hatóságok zaklatásait. Az egyik áldozatot, a katonai szolgálatát töltő Telenkó Jánost a rendszer a saját hősévé avatta: 1957-ben posztumusz előléptették, s „az ország rendjének megszilárdításában kifejtett tevékenysége elismerésééül” Munkás-Paraszt Hatalomért Emlékérmet, Vörös Csillag Érdemrendet adományoztak neki. Családja a rendszerváltás után szerette volna tisztázni halálának körülményeit, ám a hivatalos válasz szerint a sortűz ténye nem bizonyítható. A szemtanúk szerint a többi áldozathoz hasonlóan az ávósok golyói végeztek vele is a fegyvertelen tömegben. A film föleleveníti egy fiatal pár megrendítő történetét is, akik a forradalom után Nyugatra akartak szökni, s az elfogásuk elől inkább a halálba menekültek.