Filmklubok és fesztiválok

KOREAI FILMHÉT

tavasz_nyar_osz_tel_es_tavasz
Írta: film

A dél-koreai művészfilm első számú sztárrendezője, a hazánkban is népszerű Kim Ki-duk legismertebb filmjeinek ingyenes vetítésével várja a közönséget 2012. november 5-9. között a Koreai Filmhét, melyet ötödik alkalommal rendeznek meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az öt filmet felvonultató válogatás egyben tisztelgés a rendező előtt, aki az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Pieta című filmjével Arany Oroszlánt nyert. A filmhéten négy ismert alkotása mellett egy olyan filmje is látható lesz, mellyel első alkalommal találkozhatnak a hazai mozinézők.

A program a Tavasz, nyár, ősz, tél…és tavasz költői szépségű, meditatív hangulatú buddhista tantörténetével kezdődik november 5-én 18:00 órakor. A világszerte nagy sikert aratott, lenyűgöző képekkel és szimbólumokkal dolgozó alkotás volt az első film a rendezőtől, amely moziforgalmazásba került Magyarországon. A nyitófilm előtt Kim Ki-duk videóüzenetében üdvözli a közönséget, melyet abban a műhelyben rögzített, ahol filmjeinek
forgatókönyve is készül. A következő napon látható a Bin-jip – Lopakodó lelkek, mely egy vérbeli Kim Ki-duk film: titokzatos, néma főhőst szerepeltető, egyszerre erőszakos és kifinomult mozi, amely párbeszédek helyett a szimbolikus cselekvésekre épít. A programban szerepel a rendező elégikus hangvételű, minimalista munkája, Az íj, amelyben a címben szereplő tárgy egyszerre szolgál fegyverként, hangszerként és jóseszközként. Látható lesz az Idő című, sötét tónusú filmdráma, mely egy párkapcsolati válságtörténet kapcsán mesél az emberi identitásról, súlyos kritikával illetve a modern embert, amely önmaga helyett csupán a maszkjait képes megújítani.

A program különlegessége a Lélegzet c. filmdráma, mely itthon eddig még semmilyen formában nem került bemutatásra, a magyar nézők első ízben a Koreai Filmhéten tekinthetik meg. Kim Ki-duk zavarba ejtően bizarr szerelmes-filmje számos fesztiválon szerepelt, Cannes-ban az Arany Pálmáért is versenybe szállt. A 84 perces dráma egy halálra ítélt, többször is öngyilkosságot megkísérlő rab és egy házasságában csalódott, életunt nő kapcsolatának története, a rendezőnél megszokott filozófiai vonulattal és gazdag szimbolikával, melyben meglehetősen abszurd módon köszönnek vissza a nyitófilmben is fontos szerepet játszó évszakok.

A Koreai Kulturális Központ, a Koreai Nagykövetség és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében megvalósuló Koreai Filmhét vetítéseire a belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben, a szabad helyek erejéig lehetséges. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Részletes program és film előzetesek az Uránia honlapján.