Filmklubok és fesztiválok

Nemvetítés – Pablo Larrain: NO

Poster-NO-v2-60x40CANANA-jpg_044333
Írta: film

NO, vagyis mit jelent nemet mondani? A magyarhangya forgalmazó csapat jóvoltából február 22-én 20 órától a Vörösmarty moziban különleges premier előtti vetítést szervezünk Pablo Larrain Oscar-esélyes NO című filmjéből.

A film aktualitását nem csupán a február 24-i Oscar-gála adja, hanem a film az ellenzéki politikai tartalmak megjelenéséhez való, sokféleképpen értelmezhető viszonya is. A film nézőinek a vetítés után egy moderált beszélgetés keretei között lehetősége nyílik a film rendkívüli kérdésfelvetéseinek megvitatására. Szeretnénk megvizsgálni a politikai propaganda és a reklámok formanyelvének kapcsolatát, a demokrácia termékké alakításának lehetőségeit és az esetleges áthallásokat a chilei rendszerváltás kommunikációs színterei és a hazai diákmozgalmak üzenetei között.

Meghívott vedégek: Vincze Teréz – filmesztéta, Puzsér Róbert – filmkritikus,Teczár Szilárd – a Hallgatói Hálózat aktivistája
Moderátor: Kerényi Máté

A vetítés költségeinek fedezése érdekében az előtérben becsületkassza lesz felállítva, a hozzájárulás mértéke fejenként nagyságrendileg 500Ft.

NO (2012) –  118 perc

rendező: Pablo Larrain
szereplők: Gael Garcia Bernal, Alfredo Castro, Antonia Zegers

1988, Chile. Az országot egy 15 éve berendezkedett diktátor tartja a markában. Emberei ott vannak mindenhol, ahol döntés születik, a kormányzó rezsim nemcsak a médiát, hanem a hatalmi ágak intézményeit is a kezében tartja. Politizálni veszélyes, az ellenzéket üldözik, figyelik, lehallgatják. Az országból menekülnek a fiatalok.
Nemzetközi nyomásra népszavazást írnak ki, és a demokrácia látszatának fenntartására a hatóság -a kormányoldal mellett- az ellenzék számára is napi 15 percnyi műsoridőt engedélyez, hogy a köztévében kampányoljon. Mi legyen az ellenzék stratégiája? És egyáltalán: miként mozgósítani a politikába belefásult tömegeket? A kampány kreatív igazgatójának a fiatal Renét (Gael Garcia Bernal) kérik fel, akinek a széttagolt ellenzéki kommunikációból egy egyszerű, hatásos, de győztes üzenetet kell megfogalmaznia. Pablo Larrain Pinochet-trilógiájának záró epizódját a március 14-i premiert követően a magyarhangya országszerte vetíti.

A film előzetese itt látható.