Pályázatok

HRABAL HABBAL

hrabal-habbal
Írta: film

 A budapesti Cseh Centrum és partnerei nemzetközi rövidfilmpályázatot hirdetnek a világhírű Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulójára HRABAL HABBAL címen, melyre évvégéig tudtok nevezni kisfilmjeitekkel.

Vladimír és Bondy és én annyira szerettük a sört, hogy amikor az elsőt az asztalunkra tették, hát hárman megrémisztettük az egész kocsmát, kézzel leszedtük a habot, bekentük vele az arcunkat, a hajunkba dörzsöltük, mint a pajeszukat cukros vízzel kenegető zsidók, a második sörnél megújráztuk a habos kenegetést, úgyhogy már messziről csillogtunk és illatoztunk a sörtől. Bár diákos csíny volt ez, főleg a sör iránti rajongásunkat és a belőlünk feltörő fiatalság lelkesedését fejezte ki. Sörjampecek voltunk…”  (A „kurva fixx” elnevezésű jelenet Bohumil Hrabal – Gyöngéd barbárok című regényéből egy részlet, mely persze a könyvből készített filmben is megjelenik! – Něžný barbar, 1989, 88 perc, rendező: Petr Koliha)

„HRABAL HABBAL”

— rövidfilmpályázat nem csak sörivóknak —

Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulójára (1914. március 28.)

Kérünk egy rövidet!

A budapesti Cseh Centrum és partnerei nemzetközi rövidfilmpályázatot hirdetnek a világhírű Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulójára! Olyan, a felhívásra készült vagy archív filmes alkotásokat várnak, melyek az író életének és munkásságának motívumait, az életérzést avagy a stílust dolgozzák fel a legeredetibb formában, kategóriáktól függetlenül, tehát fikció, animáció, kísérleti, zenés video és dokumentum kategóriákban. A filmverseny részleteinek kihirdetésében közreműködik Jiří Menzel, szintén világhírű cseh filmrendező, aki maga is jó kapcsolatot ápolt a Mesterrel, melyet több nagyjátékfilmjében is láthatott a közönség. A nemzetközi zsűriben több, Hrabalhoz kötődő közéleti személyiség, író, színész, rendező vesz majd részt.

Díjazás:
– Fődíj 1000,- euro!!!
– Prága / Budapest 2 személyes hosszú hétvége,
– Prága / Budapest éttermeiben cseh sörvacsora,
– Hordó sör,
– Hrabal könyvcsomag cseh, magyar és angol nyelven,
– További díjfelajánlók jelentkezését várjuk az elérhetőségeinken!

A nevezés feltételei:
A részletes szabályzat megtalálható a lebonyolító BuSho Rövidfilm fesztivál honlapján, amelyen keresztül majd az alkotásokat be lehet küldeni az online nevezési lap kitöltésével és a filmek feltöltésével!
A legfontosabb kritériumok azonban a filmek hosszával kapcsolatban:
„Archív”: Hrabal életében, tehát 1997-ig készült alkotások: max 30 perc
„Új film”: Hrabal halála, tehát 1997 után készült alkotások: max 15 perc
Minden filmet angol felirattal kell beküldeni.
A nevezés ingyenes!
Nevezési határidő: 2013. december 31.

Workshop: 2013. július 6-13. között kerül megrendezésre a 7. GomBuSho összművészeti alkotótábor, ahol egy külön kategóriában lehet majd alkotásokat létrehozni a HRABAL HABBAL kiírásra! Az itt elkészült alkotásokat egy tematikus program keretén belül mutatjuk majd be szeptember elején a 9. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon.