Filmklubok és fesztiválok

FELFEDEZŐ DOKUFILMKLUB

törökf-isztambul
Írta: film

Új filmklub indul a Művész moziban április 22-től kéthetente hétfő esténként, az utazás és felfedezés témakörében. 

Utazás. Számtalan formája létezik. Ha akad annyi pénz a bankszámlánkon, akkor repülőre ülünk, és meg sem állunk az otthonunkhoz képest legtávolabb eső egzotikus szigetek egyikéig, ahol naphosszat csak lógatjuk a lábunkat a kristálytiszta vízbe, miközben azt nézzük, hogyan úszkálnak lábunk körül a színpompás halak. Ha csak néhány napunk van, akkor bepakoljuk egy hátizsákba a legfontosabb dolgainkat, és egy-egy jól ismert város vagy a hegyek felé vesszük az irányt egy kis feltöltődés erejéig. Ha pedig csak annyi időnk van, hogy öt percre lehunyjuk a szemünket, akkor képzeletünkbe merülve máris egy másik helyre „varázsoljuk” magunkat, miközben próbálunk nem tudomást venni a külvilágról, arról, hogy a háttérben az irodai számítógépünk vagy a kávéfőző automata zümmög.

Az utazás egy sajátos formáját kínáljuk áprilistól a Művész moziban mindenkinek, aki szeret utazni, ám pénztárcája maximum egy mozijegy árát, időbeosztása pedig mindössze egy rövid estét engedélyez a számára.  Április 22-től kéthetente hétfőnként egy-egy híres városba kalauzolja el vendégeit a filmklub  – két részben.
A program első felében egy dokumentumfilmmel mutatjuk be a választott várost, ezután egy-egy játékfilmmel tesszük színessé és teljessé a képet.


ÁPRILIS 22.

Urban Moscow (dokumentumfilm ’54)
A világ számára leginkább a Vörös térről ismert Moszkva közkedvelt célpont az alternatív zene kedvelői és a hip hop rajongók számára is. Az elmúlt néhány év során az egyszerű utcai közösség egy valódi kulturális irányzattá nőtte ki magát (zenéjével, öltözködésével és graffiti művészetével) – ez a dokufilm egy igazán eredeti utazást kínál a Vörös Városba és bepillantást nyújt az underground kultúra és életstílus dinamikus fejlődésébe.
Anton itt van (dokumentumfilm – ‘110)
„Az emberek kibírják. Az emberek végesek. Az emberek repülnek” – az autista tizenéves bölcsességeivel egy szeretettel, fájdalommal és együttérzéssel kikövezett, négy éven át tartó filmes út vette kezdetét. Velencei Filmfesztivál 2012.

MÁJUS 6.
Over the roofs of Paris (dokumentumfilm ’52)
Ez a kivételes dokufilm egy elképesztően különleges nézőpontból – a város tetőin barangolva – mutatja be a Fények Városát. A tetőről nézve a francia főváros legtipikusabb helyszíneit – a film során a napsütésben és az éjszakai fényekben egyaránt tündöklő, ismertebbnél ismertebb épületeket – követhetjük végig, és megismerhetjük azokat az embereket is, akik akár egy-két napra, akár egész életre, de Párizs szerelmeseivé lesznek.
Egy hölgy Párizsban (színes, feliratos, francia-belga-észt filmdráma, 94 perc Korhatárbesorolás: (12) Rendező: Ilmar Raag,  Főszereplő: Jeanne Moreau)
Anne Észtországból Párizsba utazik, hogy az idős Fridáról (Jeanne Moreau) gondoskodjon. Fridát azonban csak Stephane, az őnála sokkal fiatalabb férfi érdekli, aki évekkel korábban a szeretője volt. Stephane azonban mindent megtesz azért, hogy Anne maradjon.

MÁJUS 20.
Hype Istanbul (dokumentumfilm ’50)
Isztambul színes, magyarul beszélő, magyar-holland-ír-török filmdráma, 94 perc Korhatárbesorolás: (12)
Írta és rendezte: Török Ferenc

JÚNIUS 3.
Havana Tropical (dokumentumfilm ’54)
Havanna, szeretlek színes, feliratos, francia-spanyol filmdráma, 129 perc Korhatárbesorolás: (16)
Az utazás ezután majd ősszel folytatódik, a filmeket, illetve a teljes programot a Művész mozi weblapján lesz majd megtalálható.