Filmklubok és fesztiválok

AFRIKAI FILMNAP

afrikai-filmnap
Írta: film

Az elmúlt évek afrikai filmsikereiből válogatott, ingyenes vetítésekkel várja a nézőket az Uránia  Nemzeti Filmszínházban június 5-én megrendezésre kerülő Afrikai Filmnap.

A válogatásban a legkülönfélébb stílusú és műfajú művek kaptak helyet: lesz Oscar-díjas sikerfilm, megrázó erejű dokumentum- és lüktető ritmusú koncertfilm, de low-budget dráma és sztárokat felvonultató romantikus komédia is.

Este 7 órakor kerül műsorra az Uránia Dísztermében a Tsotsi c. dél-afrikai-angol filmdráma, mely 2006-ban elnyerte a Legjobb Idegennyelvű Filmnek járó Oscar-díjat. Hazánkban eddig csak egyetlen alkalommal, a Titanic Filmfesztiválon láthatta a közönség. A „tsotsi” gengsztert jelent a dél-afrikai városok utcai nyelvén, így hívják a főszereplőt Gavin Hood nagy ívű fejlődéstörténetében, mely a Dél-Afrika véres múltjából örökölt problémákról szól. A vetítés előtt köszöntőt mond Takács Szabolcs helyettes államtitkár.

Az este 9 órai műsorsávban kapott helyet a korábban hazai mozik által is vetített Benda Bilili! c. kongói-francia dokumentumfilm, mely az „afrikai Buena Vista Social Club”-ként aposztrofált, címadó együttesről szól. A főleg hajléktalanokból álló kongói formáció utcazenélésből élt, amíg fel nem fedezte őket egy filmes stáb. A film sikerének köszönhetően azóta rendszeres fellépői nemzetközi világzenei fesztiváloknak és több lemezt is kiadtak.

A műfaji sokszínűség jegyében a délután kezdődő kamaratermi vetítések között bemutatásra kerül a magyar származású Mick Csáky „Africa Live: The Roll Back Malaria” c. koncertfilmje – a rendező jelenlétében, továbá Ingrid Martens Megosztott Afrika – Egy fedél alatt c. rendhagyó dokumentumfilmje az „afrikai álom” árnyoldaláról, a kameruni Vistor Viyuoh igaz történeten alapuló házassági drámája, végül egy könnyedebb hangvételű, hamisítatlan romantikus komédia, Jann Turner Álomesküvő c. filmje zárja a filmnap programját, a legismertebb dél-afrikai filmcsillagokkal a főszerepben.

A vetítések ingyenesek, helyfoglalás érkezési sorrendben, a szabad helyek erejéig. A kamaratermi vetítésekre az ülőhelyek alacsonyabb száma miatt korlátozott a belépés, a vetítések előtt fél órával lehet átvenni a regisztrációs jegyeket. A filmeket eredeti nyelven vetítik – a feliratra, hangalámondásra vonatkozó információk a részletes műsorban olvashatóak.

További információ, film leírások és előzetesek az Uránia honlapján és az esemény facebbok-oldalán.