Filmklubok és fesztiválok

Capa 100 Filmklub

capa-100-filmklub
Írta: film

A Magyar Nemzeti Múzeum szeptemberben nyíló Robert Capa: A Játékos című kiállításában felvetett problémák köré szervezünk havonta jelentkező filmklubot. Foglalkozunk a kivándorlással, a játékszenvedéllyel, a hős és fotóriporter fogalmával. A vetítések után közvetlen beszélgetésekre hívjuk a nézőket Stőhr Lóránt filmesztéta, és Fisli Éva, a kiállítás kurátora részvételével.

A sorozat célja, hogy az egykori Fórum mozi termében a közös filmnézés egyedi élményén túl rámutassunk: ahogy a filmek is megfejthető jelekkel dolgoznak, a múzeumi kiállítások is többféleképpen elemezhetők és együtt izgalmasan tovább gondolhatók.

A vetítetések időpontjai:

Szeptember 24. 20.00
Az emigráns – Minden másképp van (12)
r.: Dárday István, Szalai Györgyi
színes, magyar-olasz játékfilm, 108 perc, 2006

Október 9. 20.00
Isten városa (18)
r.: Fernando Meirelles
színes, brazil-francia filmdráma, 130 perc, 2002

November 4. 20.00
Az ötödik pecsét (12)
r.: Fábri Zoltán
színes, magyar filmdráma, 107 perc, 1976

December 4. 20.00
Fotográfia (12)
r.: Zolnay Pál
fekete-fehér, magyar játékfilm, 77 perc, 1972
Miért a mozi?
Robert Capa Friedmann Endre Ernő néven Budapesten született 1913. október 22-én. A belvárosban töltötte gyermekkorát, szüleinek a Városház utcában volt varrószalonja, és lakása. 1931-ben költözött Berlinbe, ahol politikai újságírást tanult, majd itt kezdett egy fotóügynökségnél dolgozni. 1933-ban rövid bécsi majd budapesti tartózkodás után Párizsba indult: a filmiparban és a képes hetilapoknál egyaránt szerencsét próbált. Életét döntően a spanyol polgárháborúban készített fotóriportjai változtatták meg: ekkor futott be mint haditudósító, de sohasem szabadult a film vonzásától. 1938-ban Kínába utazott Joris Ivens dokumentumfilmjének asszisztenseként. 1939-ben Amerikába emigrált. A második világháború észak-afrikai, olaszországi, normandiai és németországi frontjain vett részt a Life magazin riportereként. A háború után a Szovjetunióról, Magyarországról, Izraelről készített nagyobb lélegzetű riportokat, szintén világhírű szerzőtársakkal. Hollywoodban is megfordult, barátai között írók, rendezők, színészek is voltak, fotózott forgatásokon és egy
időben szerelmi viszonyt folytatott Ingrid Bergmannal. Capa már a spanyol polgárháborúban forgatott filmfelvevővel, 1945 után pedig Törökországról, a párizsi divatvilágról és Izrael születéséről is készített mozgóképfelvételeket. Rövid életének nemcsak a fotó, a mozi is fontos része volt.