Filmklubok és fesztiválok

PRIMANIMA-OSCAR

Symphony
Írta: film

Oscar-esélyes filmek először a Primanimán

Öt napon át az animáció fővárosává válik Budaörs 

Október 28. és november 1. között több mint 100 animációs kisfilm mutatkozik be a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon. Magyarország legdinamikusabban fejlődő animációs seregszemléjének rangosságát mutatja, hogy idén már négyszerannyi nevezés érkezett, mint ahány filmet végül vetítésre bocsátott az előzsűri. A legtöbb munka külföldről jött, közülük nem egy már több rangos nemzetközi megmérettetésen is díjazott, illetve díjra esélyes alkotás. 

A Primanimát 2012 óta rendezik meg október legvégén, immár harmadik alkalommal. Különlegessége, hogy diákoknak és elsőfilmeseknek ad lehetőséget a bemutatkozásra.  A vetítések helyszíne a fővárosból pár perc alatt megközelíthető budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ.

Az idén ötnaposra bővült fesztiválon 110 diák és elsőfilmes alkotó animációja mutatkozik be. Köztük számos olyan animációs rövidfilmmel, mely idén nagy valószínűséggel bekerül az Oscar-válogatóba. Itt láthatja először a magyar közönség többek között a franciaországi Annecyban fődíjat nyert, francia–dél-koreai filmet, Egy férfi ül a széken (L’homme sur sa chaise) címmel, illetve a svájci Mauro Carraro Santiago felé (Hasta Santiago) című humoros útinaplóját az El Caminóról. Igazi csemegének számít – sok más alkotás mellett – a lengyel–magyar Ducki Tomek sokszorosan díjnyertes rövidfilmje, a Fürdő (Laznia) is, vagy Bucsi Réka Arany Medve-jelölt diplomafilmje, a Symphony No. 42.

Symphony No. 42.

Hasta Santiago

Laznia

L’homme-sur-la-chaise