Filmklubok és fesztiválok

MOZINET FILMNAPOK

IMAGE
Írta: film
Mozinet Filmnapok

Idén ötödik alkalommal lesz Mozinet Filmnapok a Művészben. Október 8-11. között Cannes, Velence, Berlin és San Sebastian filmfesztiváljainak legjobbjaiból készült válogatás. A Magyarországon először látható, de nemzetközileg már jelentős visszhangot kiváltó premierfilmek vetítésén kívül jelentős külföldi alkotók – rendezők, színészek – is részt vesznek az eseményen. Beszélgetések, közönségtalálkozók, koncertek is gazdagítják majd az 5. Mozinet Filmnapok programját.

Az 5. Mozinet Filmnapok 9 olyan filmet mutat be, amelyek először láthatók Magyarországon az országos moziforgalmazás előtt: Macbeth, Ifjúság, Kosok, Fúsi, Aferim!, A lecke, Legújabb testamentum, Cowboyok, Szűkölő kamaszkor.  

A cannes-i versenyprogramból láthatjuk az Oscar-jelölt Michael Fassbender és az Oscar-díjas Marion Cotillard főszereplésével készült, színészileg és vizuálisan is lenyűgöző Macbeth-et és Paolo Sorrentino új filmjét, az Ifjúság-ot, amely az Oscar-nyertes A nagy szépség óta készült első filmje, Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz és Paul Dano főszereplésével. A cannes-i Un Certain Regard szekció fődíját nyerte el a Kosok, amely egy izlandi birkatenyésztő testvérpár történetét meséli el, az északi filmek letagadhatatlan stílusában. Szintén Izlandról érkezik a Fúsi, amelynek túlsúlyos címszereplője 43 évesen végre rászánja magát, hogy különköltözzön az anyjától. Dagur Kári finom humorral átszőtt, érzelemgazdag moziját a Berlinalén mutatták be először, majd a Tribecán a legjobb film, a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv díját nyerte.

IMAGE

Ugyancsak Berlinben debütált a román Radu Jude Aferim!-je, elnyerve a fesztivál Ezüst Medve díját a legjobb rendezésért. A XIX. században játszódó alkotás főszereplői egy megszökött cigány rabszolgát keresnek: a fekete-fehér film tele van színes karakterekkel és humorral, miközben egy fontos, elhallgatott témáról beszél. Bulgáriában forgott, San Sebastianban mutatták be, majd az egész világot bejárta a nemrégiben LUX-díjra jelölt A lecke, amely hazánkban is aktuális témát dolgoz fel. Egy tanárnő megszállottan próbálja kideríteni, hogy az osztályában melyik diák lopja meg a többieket, de közben ő maga is egyre kilátástalanabb anyagi helyzetbe kerül és egyre kétségbeesettebb lépésekre szánja el magát.

Két francia nyelvű filmet is most láthat először a közönség, a Legújabb testamentum Jaco von Dormael (Mr. Nobody) belga rendező legújabbja, amelynek története szerint Isten (Benoît Poelvoorde) nem a mennyekben, hanem Brüsszelben él. Feleségével és lányával egy kispolgári ízléssel berendezett lakásban tengeti mindennapjait, dolgozószobájából keserítve meg az életünket. A fekete komédiának Cannes-ban tartották a világpremierjét a Rendezők Kéthete szekcióban, ahogy Thomas Bidegain (az Arany Pálma-díjas Jacques Audiard állandó forgatókönyvírója) rendező bemutatkozásának, a Cowboyok-nak is. Utóbbi főszereplője (François Damiens) tinédzser lányát keresi, aki elhagyta a családot egy muszlim fundamentalista fiúért. Országokon, majd kontinenseken keresztül követi a lányt, egész életét ennek szentelve. Az olasz Duccio Chiarini első filmje, a Szűkölő kamaszkor a felnőtté válás témáját dolgozza fel, és Berlin, Stockholm és Seattle fesztiváljait megjárva jut el a fesztiválra.

 

 

  1. Október 8.

17:00 – Ida /80’/

18:30 – Aferim! /román tört. dráma, 108′, utána beszélgetés a filmről

21:00  – Eszeveszett mesék /122’/

21:30 – Szűkölő kamaszkor /olasz vígjáték, 86’/

  1. Október 9.

17:00 – Saul fia /107’/

19:00 – Kosok /izlandi dráma, 93′ + utána Q&A: rendező és mellékszereplő

21:00 – Két nap, egy éjszaka /95 perc/

21:30 – Legújabb testamentum /lux-fr-belga vígjáték, 113’/

  1. Október 10.

17:00 – A lecke /bolgár dráma, 105’/

19:00  – Fúsi /izlandi, 90′ + utána Q&A: főszereplő

21:00  – Havannai éjszaka /95’/

21:30 – Cowboyok /francia dráma, 114’/

  1. Október 11.

17:00 – Büszkeség és bányászélet /brit vígjáték, 120 perc/

17:00 – Ifjúság /olasz dráma, 118’/

19:15 – Macbeth /113′ + beszélgetés/