Filmklubok és fesztiválok

UKRÁN FILMNAPOK

ukran_fuzet_borito
Írta: film

Ukrán filmnapok

Új és klasszikus ukrán filmek az első alkalommal megrendezett Ukrán Filmnapok keretében az Uránia Filmszínházban

2015. október 19. – október 22.

Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége Ukrajna függetlenségének elnyerése óta először rendezi meg az Ukrán Filmnapokat. A négynapos vetítéssorozat a húszas évek avantgárdjának klasszikussá vált művei mellett a kortárs ukrán filmművészet néhány kiemelkedő alkotását hozza el Budapestre. A nemzetközi elismerésben részesült kortárs játékfilmek (A vakvezető; Fivérek. Az utolsó vallomás; A klán) és dokumentumfilm (Éltető tűz), valamint a két filmklasszikus (Föld, Két nap) más-más regiszterben, más-más közönséghez szól. Általuk alaposabban megismerhetjük az ukrán nép történelmét és kulturális hagyományait is.

Az ukrán filmről elsőként Olekszandr Dovzsenko neve juthat eszünkbe, Föld című 1930-as alkotása, amely a filmnapok programján is szerepel, az egyetemes filmtörténet remeke. De az ukrán film nem csak a történeti kincsekben bővelkedik. Az ország filmipara az elmúlt két évtizedben megújult, az utóbbi években számos alkotása részesült komoly elismerésben a cannes-i, a berlini, a locarnói vagy épp a Karlovy Vary-i filmfesztiválokon.

A rendezvény az Uránia Nemzeti Filmszínházzal együtt-működésben, az Ukrán Állami Filmügynökség, az Olekszandr Dovzsenko Nemzeti Központ és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A filmnapok fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Kedvezményes belépő az Ukrán Filmnapok vetítéseire: 1000 Ft. Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.