Filmklubok és fesztiválok

Izraeli Filmhét

27dae220-624f-4980-9dba-7c50045f22c9
Írta: film

XIX. Izraeli Filmhét Magyarországon

  1. december 3-9.

 

 

A korábbi évekhez hasonlóan közönség és szakmai sikereket aratott izraeli filmek kerülnek vetítésre a XIX. Izraeli Filmhéten december 3-9. között.  

Az idei év témája a sokszínűség. A műsor tizenhat dokumentum- és játékfilmet tartalmaz.

A rendezvény Izrael Állam Nagykövetsége és az Izraeli Kulturális Intézet együttműködésében valósul meg.

AXIX. Izraeli Filmhétnek a budapesti Puskin Mozi ad otthont.

 

A XIX. Izraeli Filmhét témája – a sokszínűség – a filmek gondos kiválasztását igényelte, amelyek bepillantást engednek az izraeli lakosság életébe. A kultúra, a nemi identitás, a vallás és az etnikum, csak néhány azon számtalan sajátosság közül, amelyek az izraeli nemzet felfogásában és hiedelmeiben nagy szerepet játszanak.

A filmhét egyik legnagyobb sikerének ígérkezik „Dancing Arabs”, mely azt mutatja be, hogy a Közel-Keleten élni identitás kérdése. Hosszú története van e régiónak, amely összefonódott a birtoklásáért folyó küzdelemmel, spirituális és vallási kötelékekkel, félelemmel, terrorral, valamint a kegyelem, a remény és a megosztó gyűlölet pillanataival.

A film főszereplője Eyad, egy izraeli palesztin fiú, aki Tira városából Jeruzsálembe, egy neves zsidó bentlakásos iskolába megy. Új iskolájában a nyelv, a kultúra és az identitás kérdéseivel kell megküzdenie, valamint életben kell maradnia és meg kell találnia a helyét egy háború sújtotta vidéken. Eyad idegennek és elidegenítettnek érzi magát. Ráeszmél, hogy személyes áldozatokat kell hoznia ahhoz, hogy eloszlassa az emberek aggodalmait, hogy elfogadják, hogy szerethessen, valamint ami mindennél fontosabb, hogy tartozhasson valahová.

A Csakis New Yorkban című filmben a harmincas éveiben járó Arafat Sulliman megpróbálja rendbe hozni lecsúszott életét, és véget vetni pornóújság-függőségének, miközben szülei – akarata ellenére – palesztin lányokkal próbálják összeboronálni. Kicsapongásai egyikének végén a szülők toleranciáját feszegetve haza­visz egy új lányt, aki izraeli.

Ez a Jordániában született és Brooklynban nevelkedett Ghazi Albuliwi második filmje. Albuliwi íróként, rendezőként és színészként is dolgo­zik, és a Filmmaker Magazine egy évtizede őt nevezte meg az amerikai független filmművészet egyik legígéretesebb hangjaként.

Közkívánatra ismét műsorra kerül a nagysikerű dokumentumfilm, A zöld herceg – A Hamasz fia. A valós tényeken alapuló thriller Moszab Hasszán Juszefről, a Hamasz egyik vezetőjének fiáról szól, aki az izraeli hírszerzést különösen fontos információkkal látta el. A „Zöld Herceg“ kódnevű férfit sikerült beszervezni és egy évtizeden át saját népe ellen kémkedett. Terror, árulás, pokolian nehéz döntések és egy politikai szembenálláson is átívelő barátság története ez a film.

Ilan Mor nagykövet elmondta, hogy a XIX. Izraeli Filmhét az izraeli társadalom sokszínűségét mutatja be. Izrael 67 éve független, demokratikus, modern és innovatív ország, amely még mindig számtalan belső és külső társadalmi és biztonsági kihívással szembesül. A széleskörű filmválasztás bemutatja az ortodoxok és a világiak, az arabok és zsidók közötti kapcsolatokat, valamint a nemek közötti egyenlőséget. Bepillantást nyújt továbbá a bevándorlók és a politika világába is.

 

A filmek többsége eredeti héber nyelven, magyar felirattal kerül vetítésre.

Jegyek a Puskin Moziban kaphatóak.