Filmajánló

AMADEUS

Amadeus 4
Írta: film

Rendezői változatban tér vissza a mozikba az Amadeus

Miloš Forman 1984-ben készült zenés életrajzi drámája F. Murray Abraham és Tom Hulce felejthetetlen alakításával rövid időre visszatér a mozivászonra. A 8 Oscar díjjal jutalmazott filmklasszikus kibővített rendezői változatát március 16-tól vetítik, Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos további helyszínen.

Zur ARTE-Sendung Amadeus 5: Als Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce) 1781 nach Wien kommt, hei§t es, er sei der grš§te Komponist des Jahrhunderts. © The Saul Zaentz Company Foto: ARTE France Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv

A Peter Shaffer azonos című színdarabján alapuló életrajzi drámában Antonio Salieri (F. Murray Abraham), a bécsi udvari zeneszerző kétségbeesetten tapasztalja, hogy az isteni tehetség, amire mindig is vágyott, egy zabolátlan, életvidám és időnként alpári fiatalembernek adatott meg, aki nem más, mint a II. József udvarába érkező Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce). Az irigységtől elvakult középszerű zeneszerző mindenáron tönkre akarja tenni Mozartot. De vajon valóban ő némította el a világ egyik legnagyobb zenei zsenijét? A rejtély és a zene örök marad…Mozart halálos ágyánál végül Salieri is ráeszmél: hiába a düh és a görcsös akarás, a tehetség egészen más anyagból van – Mozarttal olyan ember távozott, aki valóban a Teremtő kegyeltje volt.

Előzetes:

https://www.youtube.com/watch?v=5j4ke8GnTPU

Amadeus-13A 8 Oscar-díjjal – köztük a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb főszereplő és a legjobb forgatókönyv díjával – elismert, kultikus alkotás újbóli bemutatója során a Warner Bros és Forman együttműködésében 2002-ben készült, kibővített Rendezői változata kerül a mozikba, amely 20 perccel hosszabb és számos olyan jelenetet tartalmaz, ami kimaradt az eredeti verzióból. A filmnek ez a 180 perces változata most először látható mozivásznon; digitálisan restaurált képpel és Dolby TrueHD formátumban újrakevert hanggal vetítik, amely kiváló minőségű, szinte koncerttermi hangzást kölcsönöz a film zenei jeleneteinek.

Amadeus 42Az Amadeus Rendezői változata március 16-tól látható a mozikban, a filmtörténeti klasszikusok újra-bemutatására specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában.  Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos további helyszínen – többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Szombathelyen, Kecskeméten és Szolnokon is – vetítik, eredeti nyelven, magyar felirattal. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán, a http://www.facebook.com/AmadeusMozi webcímen olvasható.