Filmklubok és fesztiválok

COLOURS FESZTIVÁL

colours_feszt_2017
Írta: film

Damaszkusztól Budapestig

Kulturális sokszínűség, migráció és integráció a Kino Cafe moziban

Április 3-án diákvetítésekkel és Élő Könyvtár foglalkozásokkal indul a Colours Fesztivál egy héten át tartó programsorozata, amely migrációval kapcsolatos kortárs európai művészfilmeket, magyarországi filmpermiereket és a vetítésekhez kacspolódó szakmai beszélgetéseket is tartalmaz.

Harmadszor kerül megrendezésre idén a Colours Fesztivál, amely filmvetítéseken és beszélgetéseken keresztül igyekszik ösztönözni a kultúrák közötti párbeszédet és növelni a migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosságot. Célja, hogy arcot és személyes történetet adjon azoknak a körülöttünk élő bevándorlóknak, migránsoknak és menekülteknek, akiket jórészt egyáltalán nem ismerünk.

InsyriatedA fesztiválprogram játék- és dokumentumfilmjei a kortárs, európai filmművészet kiemelkedő alkotásai, fesztiváldíjas művek, amelyek migrációs élethelyzeteket mutatnak be és fontos társadalmi problémákat tematizálnak. Egytől egyig friss, érzékeny és gondolatébresztő alkotások. Nagy részük rövid ideig látható volt a magyar mozikban, de vannak köztük olyanok is, amelyek most először kerülnek bemutatásra.

Április 7-én a belga Phillippe Van Leeuw Insyriated c. filmjével indul a fesztivál hétvégi programja.  A rendező megmutatja, hogy mi történik a rommá lőtt szíriai nagyvárosok falai mögött, hogyan élnek most hazájukban a szíriaiak. A film főszereplője egy anya, aki családjával damaszkuszi lakásukban rettegve várja a holnapot, miközben odakinn polgárháború dúl. A filmet idén februárban mutatták be a 67. Berlini Filmfesztivál Panoráma programjában, a magyar mozikba ősszel érkezik a Vertigo Média forgalmazásában.

MediterraneaJonas Carpignano filmje, a Mediterranea két afrikai bevándorló történetén keresztül tökéletesen átélhetővé teszi azt az életveszélyes utat, amit a menekülők megjárnak, mire megérkeznek Európába. A jobb élet reménye hajtja őket sivatagokon és óceánokon át. Időnként bekerülnek a hírekbe, de általában és lényegileg láthatatlanok maradnak, pedig egyéni életsorsuk hihetetlen történeteket kínál.

A görög Yannis Sakaridis Amerika Square c. filmje a migrációs kavalkád sűrűjébe, egy multikulti randihelyszínre vezet minket. Az athéni Amerika tér egy modern kori Casablanca, ahol migránsok ezreinek útja kereszteződik úti okmányokkal üzletelő dealerekkel és embercsempészekkel. Itt, ebben a bábeli zűrzavarban találkozik Nakos, a rasszista nyárspolgár, Tarek, a középosztálybeli szíriai menekült és Billy, az ultra-cool tetováló művész.

Vászonra kerül még a Cannes-i Arany Pálma-díjas Dheepan – Egy menekült története, Thomas Bidegain Cowboyok c. western-allegóriája, Gianfranco Rosi Arany Medve-díjas lírai dokumentumfilmje, a Tűz a tengeren. Nem hiányozhat a programból Vranik Roland legújabb filmje, Az állampolgár sem, és levetítik Kenyeres Bálint 2004-es sokszorosan díjazott egysnittes kisjátékfilmjét, a Before Dawn-t is. Látható lesz Želimir Žilnik migráns-roadmovie-ja, a Szerbiai útinapló, és végignézhetünk egy svájci integrációs kísérletet is Anna Thommen Neuland c. dokujában. Pénteken és szombaton a beszélgetések kísérik a filmvetítéseket.

AmerikaSquareA programot vasárnap Aki Kaurismäki végtelenül derűs Kikötői története zárja, ami 35 mm-es filmről forog majd a Kinóban – ez manapság már igazi kuriózumnak számít.

A szervezők fontosnak tartják a fiatalok szociális érzékenyítését is. A fesztivál hétköznap (április 3-ától 7-éig) zajló diákprogramja összesen 10 középiskolai osztálynak nyújt kortárs filmélményt és közvetlen találkozási lehetőséget hazánkban élő bevándorlókkal. Nagy Viktor Oszkár Hivatal c. filmje egy elképzelt bevándorlási hivatal ügyfélszolgálatának mindennapjairól szól. A vetítést követő Élő Könyvtár foglalkozás fejleszti a diákok interkulturális kompetenciáit, valamint hozzájárul a sztereotípiák és az előítéletek felismeréséhez és csökkentéséhez.

A Colours Fesztivál 3.0 az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapjának támogatásával valósul meg. A rendezvény minden programja ingyenes, jegyek igényelhetők a mozi pénztárában március 31-től. (Kino Cafe Mozi – 1137 Budapest, Szent István körút 16.; Pénztárnyitás: első előadás előtt 30 perccel.)
Facebook-oldal: www.facebook.com/coloursfestival
Facebook-esemény: www.facebook.com/events/199845267166296
Programfüzet: en.calameo.com/read/00511344529c6a0b24727
A filmekről bővebben: www.facebook.com/notes/colours-fesztivál/filmek-colours-fesztivál-30/907664106004029
Filmelőzetesek: www.facebook.com/pg/coloursfestival/videos

ColoursFesztival3.0_plakat