Filmklubok és fesztiválok

Ozutól Mizoguchiig: Japán Filmhét 2018

tokio story
Írta: film

 A japán filmhét évek óta a nyári szezon kiemelt eseménye, s ez idén sem lehet másképp. Ez alkalommal a japán filmtörténet aranykorának tekintett ’50-es évek klasszikusaiból szemezgethetnek nézőink: a korszak két legmeghatározóbb rendezőjének, Ozu Yasujirōnak és Mizoguchi Kenjinek fekete-fehér remekművei kerülnek reflektorfénybe, melyek történelmi filmtől a szerelmi tragédiáig különböző műfajokat képviselnek. A bemutatásra kerülő történetek főhősei hétköznapi emberek, akiknek a mindennapi élet drámáival kell szembenézniük. Viszontagságaik és kételyeik ellenére lankadatlan kitartásuk inspiráló példát nyújt, hogy a legmélyebb sötétségből is lehet kiút.

A filmeket japánul, angol felirattal és választható magyar hangalámondással vetítjük, felújított 4K felbontásban. (A hangalámondáshoz a készülék arcképes igazolvány leadásával vehető igénybe.) A belépődíj vetítésenként 500 Ft, jegyek a Toldi mozi jegypénztárában kaphatók.

 Június 4. (hétfő), 18:30:

Tokiói történet

Rendezte: OZU Yasujirō

(1953, 136 p)

 A japán filmművészet egyik legnagyobb klasszikusának számító történet egy pár napos utazás eseményeit öleli fel. Az idős házaspár, Shūkichi és Tomi, felkerekednek vidéki otthonukból, hogy meglátogassák felnőtt gyermekeiket Tokióban. Egész életüket tengerparti falujukban töltötték, így nagy reményeket fűznek a kiránduláshoz, de látogatásuk csak kiábrándultságot hoz. A gyerekek fontosabbnak tartják saját életüket, mint hogy körbevezessék szüleiket, egyedül a háborúban elhunyt fiuk özvegye foglalkozik velük őszinte szeretettel. A film a generációk közti meg nem értés problémáját boncolgatja, s egy előképet fest az új gazdasági renddel érkező felszínes életformáról. Ozu Yasujirō rendező a családi konfliktust nem heves vitákkal vagy érzelemtől fűtött jelenetekkel ábrázolja, hanem egy lassan kibontakozó folyamatként jeleníti meg, melyet a háború utáni Tokió látképeivel tesz még élethűbbé.

Június 5. (kedd), 18:30:

Sanshō tiszttartó

Rendezte: MIZOGUCHI Kenji

(1954, 126 p)

12 éven aluliaknak csak szülői felügyelet mellett ajánljuk.

A japán császárság fénykorában, a Heian-korban (794-1192) járunk, amikor egy erényes kormányzót száműznek birtokáról, ezért felesége és gyermekei rokonok gondozásába kerülnek. Később elindulnak a távoli szigetre, ahol apjuk raboskodik, ám egy útonálló szétszakítja a családod, és a két gyermeket rabszolgasorba taszítja. Új életük számtalan viszontagsággal jár, a testvérpár mégsem veszíti el a reményt, hogy egy nap viszontlátják édesanyjukat. A neves modern kori író, Mori Ōgai novellája alapján született film Mizoguchi Kenji egyik legkiemelkedőbb alkotása, mely az 1954-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb filmrendezőnek járó Ezüst Oroszlánt.

Június 6. (szerda), 18:30:

Sodródó emberek

Rendezte: OZU Yasujirō

(1959, 119 p)

1958 nyarán kabuki társulat érkezik Shima szigetének egyik tengerparti falujába. Komajuro, a színészek vezetője, – bár titkolja társai elől – mélyen kötődik a helyhez, mivel ott él korábbi kedvese és fiuk, Kiyoshi. Vándorélete miatt Komajuro nem tudja felvállalni az apa szerepét Kiyoshi életében, ezért a fiú nagybátyjának adja ki magát, amikor meglátogatja a családot. Ám a férfi jelenlegi párja, Sumiko, hamarosan megtudja az igazságot, s  féltékenységében Kiyoshin keresztül próbál fájdalmat okozni apának és fiának. A Sodródó emberek Ozu egyik korai némafilmjének, A vízsodorta fűszálak történetének adaptációja. Vetítésünkön a film színes, felújított változatát láthatják a nézők.

Június 7. (csütörtök), 18:30:

Keresztre feszített szerelmesek

Rendezte: MIZOGUCHI Kenji

(1954, 102 p)

Mohei magas beosztásban dolgozik Kiotó egyik neves üzletében. Amikor a tulajdonos felesége, Osan, a segítségét kéri egy adósság fedezésében, Mohei hamis papírokkal próbálja kiegyenlíteni a számlát. Csakhogy a csalás lelepleződik, s a férfi börtönbe kerül. Az éj leple alatt sikerül megszöknie, ám menekülés közben Osanba botlik, aminek egy szolga szemtanúja lesz, s félreérti a helyzetet. A házasságtörőnek bélyegzett asszony elhagyja otthonát s Mohei mellé szegődik. Miközben bujkálnak, a két szökevény egymásba szeret, s a sok szenvedés ellenére rátalálnak a legnagyobb boldogságra. Ám Osan férje bosszúra vágyik és keresést indít a szerelmesek felkutatására.

 Június 8. (péntek), 18:30:

Az ochazuke íze

Rendezte: OZU Yasujirō

(1952, 115 p) 

Taeko apja javaslatára beleegyezik egy elrendezett házasságba, ám az évek múltával sem érez szerelmet férje, Mokichi iránt. Hiába a társas lét és a biztos anyagi háttér, életét egyre unalmasabbnak érzi. Egykedvűségéből Mokichi unokahúgának érkezése billenti ki: Setsuko ugyanis irtózik az elrendezett házasság gondolatától, s csakis az igazival óhajt egybe kelni. A csökönyös lány viselkedése vitát szít a házastársak között, mely ráébreszti őket, miért is nem elégedettek jelenlegi kapcsolatukkal. A veszekedés addig fajul, hogy Taeko elutazik otthonról. Mindeközben nem sejti, hogy férjének üzleti ügyben hirtelen Uruguayba kell utaznia.