Egyéb

Közelkép Filmklub: Egy nő fogságban

egy nőőő fogságban
Írta: film

Közelkép Filmklub: Filmvetítés, előadás és beszélgetés a Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport (ELTE) és a Metropolis folyóirat szervezésében havonta az Urániában. Filmekről mindenkinek, akiket komolyan érdekel!

A következő alkalommal, május 7-én, kedden 18:00-tól témánk Tuza-Ritter Bernadett EGY NŐ FOGSÁGBAN című filmje lesz. A vetítés után a szokott módon vitaindító előadás, majd beszélgetés következik a filmről, ezúttal Margitházi Beja filmesztéta, filmtörténész vezetésével.

Részletek és jegyvásárlás:

urania-nf.hu/film/kozelkep-filmklub-egy-no-fogsagban

https://www.facebook.com/events/2309541085952483/

SZINOPSZIS
Az 52 éves Maris tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. Szállásért és ételért cserébe napi 20 órát dolgozik. A méltóságától és jogaitól megfosztott nő félelemben tölti napjait, évek óta maradékot eszik és egy kanapén alszik, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét. A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. Másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg fogok szökni!”

HÁTTÉR
Tuza-Ritter Bernadett felkavaró alkotása az első magyar egészestés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. A film világpremierjét a rangos amszterdami IDFA-n tartották, melyet nemzetközi fesztiválkörút követett, ahol számos díjat nyert és Európai Filmdíjra jelölték. A Magyar Filmkritikusok a legjobb dokumentumfilmnek járó díjjal ismerték el.

A filmet forgalmazza az Elf Pictures.