Filmszakos hírek

Kerekasztal-beszélgetés

36376_126986860674850_126976067342596_144134_5958353_n
Írta: film

A Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport április 28-án, 18 órától40-es teremben kerekasztal-beszélgetést szervez a tavalyi Cannes-i filmfesztiválon Fipresci-díjat nyert, és azóta már a magyar mozikban is sikerrel futó Pál Adrienn című film kapcsán. (A filmet, aki még nem látta, megtekintheti a Művész, Puskin és az Uránia mozikban.) Az este folyamán Varga Balázs beszélgetőpartnere lesz a kutatócsoport másik két alapító tagja, Strausz László és Vincze Teréz.

A Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport 2011 februárjában alakult az ELTE BTK Filmtudomány Tanszék oktatóinak kezdeményezésére annak érdekében, hogy a tanszéken zajló, a magyar filmmel, magyar filmtörténettel kapcsolatos már folyamatban lévő kutatásokat összehangolja, azoknak fórumot és szervezeti kereteket adjon, és működésével serkentse ilyen tárgyú jövőbeni kutatások beindulását.

Úgy gondoljuk, hogy az ELTE Filmtudomány Tanszékét hagyományai kötelezik arra, hogy a magyar film tudományos igényű kutatásának egyik vezető intézménye legyen és élére álljon hiánypótló magyar filmtörténeti alapkutatások megvalósításának.

Mindennek érdekében a kutatócsoport jövőbeli tervei közé tartozik többek között egy átfogó magyar filmtörténeti kiadvány megvalósítása, magyar és angol nyelvű kötetek kiadása, konferenciák és beszélgetések szervezése, és a filmszakos TDK-val, valamint a Film-, média- és kultúraelméleti doktori iskolával való együttműködés.

A kutatócsoport nyitott, kutatási tevékenységéhez bárki csatlakozhat saját kutatási tervvel, projekttel.

A kutatócsoport alapítói:

Margitházi Beja
Pápai Zsolt
Strausz László
Vajdovich Györgyi
Varga Balázs
Vincze Teréz

A kutatócsoport tevékenységével kapcsolatos további információkat a http://film.elte.hu/mfk weboldalon tesszük közzé.

A szervezők a kutatócsoport első nyilvános programjára mindenkit szeretettel várnak!