Filmklubok és fesztiválok

JAPÁN FILMHÉT

genji
Írta: film

Szeptember 1. és 8. között kerül megrendezésre az Örökmozgó Filmmúzeumban a Japán Filmhét, mely során Fiatalság és szerelem a korokon át címmel áttekintő válogatás látható a japán film történetéből.

A szerelem és a férfi-nő kapcsolat mindig is az egyik központi témája volt a japán művészetnek, és ez a Gendzsi szerelmei, az ezer évvel ezelőtt írt regény, és a középkori fametszetek képei által is bemutatott különös, nyugati ember számára elsőre áthatolhatatlannak tűnő világ mindig is az érdeklődés középpontjában állt.

A Japán Alapítvány válogatásában műsorra kerülő, Magyarországon eddig még be nem mutatott nyolc film kettős időutazásra invitál. Egyfelől a filmek által bemutatott korok is átívelnek a japán történelem korszakain: az ókortól (Gendzsi szerelmei) a sógunátus korán (Eijanaika) át, megismerhetjük a korai modernizálódó japán világát (Zegen), a II. világháború előtti (A köd asszonya) és utáni korszakot is, a vereségtől (Az izui lányok) az amerikai megszállás korszakán át (El ebből a világból), a 70-es, 80-as évek világáig (Kishiwadai suhancok, Szerelmes levél).

Ugyanekkor a filmek maguk is a japán film történetének közel 70 évét karolják át, olyan híres rendezők munkáival, mint Imamura Shohei vagy Sakamoto Junji.

A filmhét programját augusztus 31-én Varró Attila Az emlékezés útjai: Múltképek a japán filmművészetben című előadása vezeti fel.

Program:
Szeptember 1, 18:30
A köd asszonya /Woman of the mist / Oboroyo no onna(1936) R: Gosho Heinosuke

Japán első hangosfilmjét is jegyző, legendássá vált rendező, Gosho Heinosuke kifinomult filmes eszközökkel ábrázolja filmjében a 30-as évekbeli japán középosztály mindennapi életét.

Szeptember 2, 18:30
Az izui lányok /The young women of Izu / Izu no Musume-tachi (1945) R: Gosho Heinosuke

A II. világháború éveiben játszódó film egyike azon filmeknek, melyet rögtön a háború befejezése után mutattak be. Két hétre, hogy Japán kapitulált a mozikban játszani kezdték Az izui lányok lírai hangvételű történetét.

Szeptember 3, 18:30
Genji szerelmei / Tales of Genji / Genji monogatari(1951) R: Yoshimura Kozaburo

A japán irodalom megkerülhetetlen klasszikusa, az ezer évvel ezelőtti nemesi udvar kifinomult világát bemutató regény egy korai feldolgozása. A szép Kiritsubo törvénytelen gyermeket szül a császárnak. A kis Hikaru nemcsak okosságával, hanem bájával is csodálatba ejti környezetét. Amikor eléri a felnőttkort, a császár hivatali címet adományoz neki.

Szeptember 4, 18:30
Eijanaika (1981) R: Imamura Shohei

A hajótöröttként Amerikába kerülő egyszerű japán földműves, Genji, at év távollét után tér vissza Japánba, ahol még tilos kapcsolatba lépni a külföldiekkel. Az Egyesült Államokban töltött idő alaposan megváltoztatta a férfit. Visszatértekor az ország nagy változások előtt áll. A Keio-korszak fordulóponthoz érkezett.

Szeptember 5, 18:30
Szerelmes levél / Love letter / Koibumi (1985) R: Kumashiro Tatsumi

Takehara Kyoko egy divatos magazin szerkesztője. Amíg munkában egyre nagyobb sikereket ér el, addig házassága fokozatosan mélypontra kerül. Egy nap eltűnik férje és Kyoko a rendőrségen találja meg.

Szeptember 6, 18:30
Zegen (1987) R: Imamura Shohei

A múlt század első évtizedeitől egészen a II. világháborúig ívelő szatirikus történet hőse a dél-kelet Ázsiaban szerncsét próbáló kalandor, Muraoka, aki az alkalmi kémkedés után belekeveredik a leánykereskedelem világába és végül hazafias érzületektől hajtva egy teljes bordély-hálózat működtetője lesz – a japán császár nevében.

Szeptember 7, 18:30
Kishiwadai suhancok / Kishiwada bad boys / Kishiwada shonen gurentai (1996) R: Izutsu Kazuyuki

A 70-es évek derekán Osaka munkásnegyedében, Kishiwadában játszódik ez az egyszerre humoros és szomorúan nosztalgikus, csupa-akció történet. Chunba és négy gimnazista haverja állandóan hadban állnak a helyi bandákkal, és egyre vadabb csínyjeik miatt újra meg újra a fiatalkorúak bíróságán kötnek ki.

Szeptember 8, 18:30
El ebből a világból / Out of this world / Kono yo no soto e(2003) R: Sakamoto Junji

A világháború alatt Japánban a jazz tiltott zenének számított. Mégis akadtak fiatalok, akik jazzband-eket alakítottak és dacolva a hatalommal játszották klubokban, kisebb-nagyobb társaságokban a vérpezsdítő dallamokat. A szaxofonista-énekes Kentaro és zenész barátai a háborút követő amerikai megszállás zavaros napjaiban egy amerikai kaszárnya szalonjában kapnak munkát.

A vetítések ingyenesek!
 A filmeket japán nyelven, angol felirattal, opcionális magyar nyelvű hangbemondással vetítik!