Info

FILMÍRÓ MESTERKURZUS

A Filmíró Mesterkurzusok hétvégéi egy-egy világszerte elismert filmíró köré szerveződnek, akik inspiratív jelenlétükkel új impulzusokat adhatnak a magyar forgatókönyvíróknak. A neves meghívott vendégek a két nap folyamán bemutatják sajátos munkamódszerüket és megosztják a közönséggel szakmai tapasztalataikat. Reményeink szerint ezek a szakmai események hozzájárulnak a magyar forgatókönyvíró szakma és a magyar filmipar megújulásához. A további tervezett vendégek: Joe Eszterhas, Alan Parker, Luc Besson.

A szeptember 21-22-én, péntek-szombaton megrendezendő első kurzuson betekintést kapunk A szakasz, A született gyilkosok és a Tőzsdecápák című filmek rendező-forgatókönyvírója, Oliver Stone alkotói munkamódszerébe. Az eseményen a neves rendező-forgatókönyvíró bemutatja alkotói munkamódszerét: a filmötlet születésétől, a cselekmény és karakterek felépítésén át az elfogadott forgatókönyv létrehozásáig terjedő beszélgetés moderátora Gyárfás Dorka lesz. A program angol nyelvű, szinkrontolmácsolást biztosítunk. “Nem vagyok politikai újságíró, mindig ugyanazt teszem: keresem az emberi drámákat. Vegyük azokat a személyeket, akikkel eddig foglalkoztam: Nixon, Jim Morrison és a többiek esetében a korról, a társadalomról, az akkor aktuális közéleti kérdésekről – beleértve a politikusokat is – akartam a lehető legtöbbet megmutatni. Értem, hogy az amerikaiak ma kissé paranoiásak, de nem állt szándékomban politikai nyilatkozatot tenni.” – nyilatkozta egy interjúban a rendező-forgatókönyvíró.  Legújabb filmjét, a Vadállatokat a 9. Jameson Cinefest Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja először a magyar közönség – és budapesti FIlmíró Mesterkurzuson is levetítjük a filmet premier előtt.

 

Az első Filmíró Mesterkurzuson a részvétel ingyenes, de a belépés regisztrációhoz kötött. A kurzus elsősorban szakmai továbbképzés, ezért a filmszakmában dolgozók ill. a filmszakos hallgatók előnyt élveznek a bejutásnál. A rendezvényre regisztrálni itt lehet.  A két napos mesterkurzus tematikája egymásra épül, a regisztrációnál előnyben részesülnek azok, akik mindkét napra jelentkeznek.

Az eseményről videófelvétel készül, amelyet a jövőben oktatási segédanyagként lehet majd használni, illetve a további Filmíró Mesterkurzusok anyagával együtt egy komplex képet kaphatunk a forgatókönyv-írás módszeréről.

A programokat állófogadás zárja, lehetőséget nyújtva a résztvevők számára a kapcsolatépítésre és a kötetlen tapasztalatcserére.
Helyszín: Puskin mozi, Budapest
Együttműködő partnerek: Magyar Nemzeti Filmalap, filmhu – a magyar moziportál

További információ:  Libor Anita  (06 30 64 54 468;  liboranita@gmail.com)