Pályázatok

Kritikaírói pályázat

A Romédia Alapítvány kritikaírói pályázatot hirdet egyetemisták részére az Auschwitz-rekviem programsorozat keretében rendezett Rekviem Dokumentumfilm Fesztiválon bemutatott alkotásokról. A pályázatra a téma és dokumentumfilmek iránt érdeklődő egyetemisták munkáit várják a szervezők.

A Romédia Alapítvány 2012. október 26. és 28. között szervezi meg az Uránia Filmszínházban az Auschwitz-rekviem programsorozat keretében a Rekviem Dokumentumfilm Fesztivált, melynek témája: „Tömeggyilkos hatalmak: történelem és emlékezet a 21. században”. A fesztivál jóval többet ad, mint könnyes történetek dokumentálását, valódi filmélményeket kínál a nemzetközi dokumentumfilmes szakma legjobbjaitól és bemutatja miképp idézhető elénk interjúkból, megrendezett szituációkból, archív tekercsekből igazi mozi. Olyan alkotók munkáit láthatjuk, akik a legkényesebb témákat képesek izgalmas és korszerű filmes nyelven feldolgozni. Erőfeszítéseiket fesztiváldíjak, közönségsiker koronázták. A fesztivál látogatása ingyenes.

Pályázati kiírás:
A fesztivál programjából tetszés szerint kiválasztott filmekről a kritikákat 5-8000 karakter terjedelemben, névvel, intézmény megjelölésével, e-mail címmel ellátva a következő e-mail címre várják a szervezők: requieminhungary@gmail.com

A pályázatok beérkezésének határideje: 2012. október 18.

A pályázat célja nemcsak a fesztivál filmjeinek szélesebb körben való megismertetése, hanem az írások segítségével felhívni a figyelmet a dokumentumfilmekben rejlő értékekre. A pályaművek elkészítésével a szervezők arra szeretnék ösztönözni a szerzőket és az olvasókat, hogy a bemutatott filmeken keresztül tanuljanak értelmezni történelmi traumákat, társadalmi problémákat.

A kritikákat háromtagú zsűri bírálja el:
Gelencsér Gábor egyetemi tanár, ELTE Média és Művészetelméleti Intézet
Kőszeg Áron programszervező, Romédia Alapítvány
Pócsik Andrea egyetemi tanár, PPKE Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet

Az első öt helyezett ajándék dvd és könyvcsomagban részesül (a Kugler Art Galéria és a Magvető Könyvkiadó felajánlása), valamint publikálási lehetőséget kap a filmtett.hu Erdélyi Filmes Portálon.

A díjak átadására október 26-án, a dokumentumfilm fesztiválnyitó ünnepségén kerül sor.

A filmek angol felirattal, eredeti nyelven megtekinthetők a Nyílt Társadalom Archívum (OSA) könyvtárában: 1051. Bp., Arany J. u. 32. Nyitvatartás: 10-18h.