Pályázatok

Feminista Közösségi Esten való részvétel

Előadókat keresnek a Magyarországon első alkalommal jelentkező Feminista Közösségi Est (Feminista Pecha Kucha / Speakers’ Corner) munkacímen futó közösségi estre, mely az idei 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen programsorozat keretén belül szerveződik. A program célja a különféle feminista csoportok és személyek közötti párbeszéd elősegítése, valamint a feminista szemléletű csoportok és törekvések társadalmi láthatóságának támogatása. Az előadások formai kerete, az ún. Pecha Kucha, egy befogadóbarát prezentációs módszer, melynek formai kritériumát egy hét perces programbeszéd/performatív előadás és egy húsz képet bemutató diasorozat alkotják. A programbeszéd/performatív előadás alatt a folyamatos diavetítés óriáskivetítésben fut az előadó(k) mögötti térben.

Az estre olyan feministák jelentkezését várjuk, akik szakmai vagy közösségi tevékenységüket szívesen megosztanák a szélesebb nyilvánossággal. A pályázatok egyetlen tartalmi kritériuma a feminista nézőpont. Akadémián belül és kívül eső tevékenységek megjelenítésének párhuzamos bemutatása kiemelt szervezői alapelv. Tudományos és művészeti prezentációk mellett ezért kifejezetten várjuk olyan pályázók jelentkezését is, akik az élet egyéb területén valósítják meg a feminista értékrendet hosszabb távú vagy alkalmi együttműködés keretén belül; önszerveződő közösségi projektek; illetve egyéni vagy csoportos életstílus-kísérletek formájában (mint például közösségi konyha, baba-mama klub, flash mob, tüntetés, kirándulókör, önvédelmi workshop, önismereti csoport, házibuli; továbbá feminista kommuna, szubkulturális öltözködés, önsegítő csoport, blog, online közösség stb). A prezentáció akár a fiktív előadó/előadás művészeti eszközét is alkalmazhatja.

A program társadalmi munkában szerveződik, ezért honoráriumot nem tudunk adni az előadók számára. A helyszínen biztosítunk videoprojektort, kihangosítást és internetelérést. Az esemény nyelve magyar. Külföldi pályázók esetén a leadott pályázatban javaslatot várunk a nyelvi korlátok egyszerű megoldására.

Időpont: 2012. december 8., szombat 16.00-17.30.

Helyszín: Toldi Mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

A kiválasztás folyamata: A programhoz meghívásos és nyílt pályázat útján lehet csatlakozni. Az összes pályázatot nyilvánosságra hozzuk az esemény blogoldalán. A pályázók közül egy öt fős szerkesztőbizottság választja ki az est résztvevőit. A maximális létszám tíz előadó/előadás.

Jelentkezés: Egy bekezdésnyi (kb. 1300 karakterből álló) szöveges összefoglalót várunk, amelyből öt konkrét választ szeretnénk röviden megtudni:

1. Mi az előadás címe?

2. Mi a témája? (téma/terület megjelölése, tárgyi adatok és kulcsszavak felsorolása)

3. Mi a témaválasztás tervezett (játékosan vagy nyersen) társadalomkritikus üzenete?

4.  Mi a prezentálás módja? – (Hányan adják elő és hogyan, a kiírásban megadott keretek figyelembevételével. Pályázatokat az egyszemélyes vagy csoportos, a hagyományos/frontális előadásmódtól a kísérletező performatív előadásformákig bezárólag a megoldások széles spektrumában várjuk. Azelőadás helyszíne a Toldi Mozi, melynek fizikai adottságai szintén befolyásolják a bemutatás lehetséges megoldásait és a kiválasztás szempontjait).

5. Ki/kik az előadók? (Név, rövid életrajz/háttér).

A szöveges összefoglaló mellett öt darab diavetítéshez szánt illusztrációt is kérünk a jelentkezések mellé csatolni. A képek lehetnek saját vagy hozott fotók/rajzok/ montázsok stb. A képek kiválasztásánál a copyright kérdésekért az előadó felel. Mivel a prezentáló(k) mögött futó vizuális környezet a Pecha Kucha forma kitüntetett eleme, ezért a csatolt öt kép a szöveges összefoglalóval azonos hangsúlyt kap a pályázatok értékelése során. A leadott öt kép kiválasztása kérdésében ezen szempont mérlegelését nem csupán a művészeti, de a tudományos és egyéb hátterű pályázók számára is javasoljuk (vö. a kép kivetítéshez megfelelő szélessége, élessége, felbontása, a kép érdekfeszítő vagy szokatlan kompozíciója, a látvány társadalomkritikus, valamint vizuális-gag jellege mint a mérlegelés lehetséges szempontjai).

A pályázatokat a feministaest@gmail.com email címre várjuk, a pályázó személy vagy csoport nevével, email címével és mobil számával.

Jelentkezési határidő: 2012. október 29. A pályázatok beérkezése után a jelentkezőket 2012. november 12-ig email útján értesítjük.

További információ a http://www.feministaest.blog.hu oldalon található.