Filmklubok és fesztiválok

A KÉPEK ÁLLÁSA

psziche-sajto
Írta: film

A C3 Alapítvány szervezésében 2012. októberétől médiaművészeti programsorozat indul, mely két nagy hatású művész, Bódy Gábor és Zbigniew Rybczynski életművét mutatja be nagyszabású kiállítás és retrospektív vetítés-sorozat keretében. A változatos programoknak az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi Mozi, a Vasarely Múzeum és a Labor Galéria ad otthont.

Bódy Gábor és Zbigniew Rybczynski soha nem találkoztak egymással a mintegy másfél évtizeden át párhuzamosan futó pályájuk során – e találkozásra a két művész életművét egymás kontextusában bemutató nagyszabású kiállítás adott módot. Művészetük közös eleme az újító, kísérleti attitűd, a vizuális kutatás iránti elkötelezettség és a képek természetének eredeti megközelítése.

A hetvenes–nyolcvanas években alkotó Bódy Gábor filmrendezőt a magyar és európai film- és videó művészet meghatározó személyiségeként jegyzik. A Magyar Nemzeti Digitális Archívummal és Filmintézettel együttműködésben szervezett retrospektív sorozat keretében október 25-én az Uránia Nemzeti Filmszínház látogatói újra láthatják a rendező kultikus alkotásait, köztük az Amerikai Anzix és A kutya éji dala c. nagyjátékfilmeket, a rövidfilmjeit két összeállításban, valamint a Psyché digitálisan felújított, háromrészes változatát. Ez utóbbi film felújított verziója először látható mozivásznon, rekonstrukciója a C3 Alapítvány egy korábbi alkalommal megrendezett berlini kiállítása alkalmából jöhetett létre. A programban helyet kapott a C3 Alapítvány különleges DVD kiadványának ősbemutatója is, mely Bódy Gábor összes külföldön készített, Magyarországon eddig nem elérhető videóművét gyűjtötte össze. Ez utóbbi vetítésre a belépés ingyenes, a részletes vetítési műsorrend és a kedvezményes jegyvásárlási lehetőségek az Uránia honlapján láthatóak.

Az Oscar-díjas lengyel filmrendező, képzőművész, kísérleti és animációs filmkészítő, Zbigniew Rybczynski rajzainak, projektterveinek és videóműveinek nagyobb együttesét mutatja be nemzetközi művészeti összefogásban megvalósuló State of Images – A képek állása című nagyszabású kiállítás, mely 2013 januárjáig látható a Vasarely Múzeumban.

2012. október 18-án, csütörtökön, 18 órától a Toldi moziban (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.) vetítik Zbigniew Rybczyns kifilmjeit és videóit, valamint Dorota Zgłobicka dokumentumfilmjét a Rybczynski elképzelései szerint Wrocławban megvalósuló vizuális technológiák stúdiójáról („Studio ideale”). Bővebb információ ide kattintva érhető el.

A kiállítással párhuzamosan október 26-tól a a Labor Galériában megrendezett Bódy-oeuvre miniatűr retrospektív bemutatásával találkozhatnak a látogatók, akik tablók, dokumentumok, helyben nézhető filmek és videók segítségével szinte a teljes kinematográfusi életművet megismerhetik.

A teljes programsorozat részletes ismertetője www.stateofimages.c3.hu honlapon olvasható.

Vetítések az Uránia Nemzeti Filmszínházban
2012. október 25.

Jegyár: 1150 Ft. Egyszerre három különböző vetítésre váltott jegy kedvezményes ára 800 FT/
előadás

15.00 Fábri terem – Videóművek (A vetítés ingyenes!)
(PAL DVD, teljes játékidő: 138’)

A STATE OF IMAGES kiállítás alkalmából jelent meg a C³ gondozásában egy három nyelven feliratozott DVD-kiadvány, amely Bódy Gábor összes külföldön készített – eddig Magyarországon jórészt elérhetetlen – videóművét tartalmazza. A DVD most kerül bemutatásra először Magyarországon.

16:30 Csortos terem – Amerikai anzix
fekete-fehér, magyar filmdráma, 92 perc, 1975, 35mm

17:00 Díszterem – Psyché
színes, magyar játékfilm, 261 perc, 1980
A digitálisan felújított, háromrészes változat ősbemutatója
A film 261 perces teljes, háromrészes verzióját elkészülte után 10 évre dobozba zárták. Az egyetlen filmpozitív eltűnt. Csak 1990. december 28-án mutatta be a Magyar Televízió. A digitális rekonstrukció e kópia alapján készült a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetben 2011-ben. A digitális felújítás a berlini Művészeti Akadémián rendezett STATE OF IMAGES kiállítás alkalmából jöhetett létre.

17:30 Fábri terem – Bódy rövidfilmek I. (97′)
− Hogyan verekedett meg Jappe és Do Escobar után a világ / After Jappe and Do Escobar
fought how did the world come to fight
16 mm, s/w, Színház- és Filmművészeti Főiskola, 1974 40’
– Mozgástanulmányok / Motion Studies
1880–1980 (Hommage to Eadweard Muybridge), Farbe, 35mm, Híradó és
Dokumentumfilm Stúdió, Ungarn 1980 18’
– Privát történelem / Private History
35mm, s/w Híradó és Dokumentumfilm Stúdió, 1978 25’

19:30 Fábri terem – Kutya éji dala
színes, magyar filmdráma, 140 perc, 1983
21:30 Fábri terem – Bódy rövidfilmek II. (83′)
A harmadik / The Third
s/w, 35mm, Balázs Béla Stúdió, Ungarn 1971 50′ Aldrin
35mm, s/w, Balázs Béla Stúdió, Regie und Musik: László Vidovszky, Kamera: Gábor Bódy 1976 14’
Négy bagatell / Four Bagatelles
s/w, 35mm, Balázs Béla Stúdió, Ungarn 1972–75 28’