Info

Jerzy Hoffman életmű-kiállítás

gangsterzy-i-filantropi-1-f-1849-130
Írta: film

Életmű-kiállítást rendeznek a Történelem vonzásában címmel Jerzy Hoffman rendező születésének 80. évfordulója alkalmából.

A kiállítás megtekinthető: 2012. november 21. (szerda), 18.00 — 2013. január 31. (csütörtök)

Helyszíne:  Lengyel Intézet  (Budapest 1065, Nagymező u. 15.)
A lodzi Filmmúzeum (Muzeum Kinematografii w Łodzi ) a „Zodiak” Jerzy Hoffman Film Production, valamint a Varsói Nemzeti Filmarchívum (Filmoteka Narodowa) kezdeményezésére jött létre ez a monografikus kiállítás, mely a lengyel filmművészet egyik legkiválóbb mesterének pályáját mutatja be. A kiállítás anyaga bepillantást enged ennek a gazdag életműnek az alakulásába, az első Edward Skórzewskivel közösen készített dokumentum és játékfilmektől kezdve az olyan nagyszabású produkciókig, mint A kislovag (Pan Wołodyjowski), az Özönvíz (Potop), a Tűzzel és vassal (Ogniem i mieczem), vagy A varsói csata, 1920.

A kiállítás anyagát alkotó gazdag fotódokumentáció a forgatások pillanatait idézi fel. A képeken a mestert látjuk, alkotás közben, kiváló lengyel színészek, operatőrök, díszlettervezők társaságában. Ez az egyedülálló gyűjtemény először kerül bemutatásra mint önálló kiállítás, nagyformátumú fényképes tablók formájában, Stanisław Zawiśliński Jerzy Hoffmannal készített interjúinak szövegrészleteivel kiegészítve.

Kurátor: Piotr Kulesza
Látványterv-konzulens: Grzegorz Giercuszkiewicz
szövegek: Stanisław Zawiśliński
Berendezés: Sławomir Bit

 

A kiállítás ünnepélyes megnyitója november 21-én (szerdán) lesz 18:00 órától. A kiállítást megnyitja: Stanisław Zawiśliński, író, újságíró, filmkritikus, a kiállítás társszervezője.
A megnyitóra érkező első nyolc vendég egy Hoffmanról szóló izgalmas lengyel nyelvű ajándékkönyvet vihet haza, melynek szerzője a kiállítást megnyitó író, újságíró Stanisław Zawiśliński.

 

Bővebb információ a Lengyel Intézet honlapján.