Filmklubok és fesztiválok

Docuart filmklubok

This_Aint_California-1-copy
Írta: film

A DocuArt Filmművészeti Központ (Budapest, IX. Ráday u. 18. – Erkel u. 15.). filmklubjai között ma este debütál az Útkeresők Német Dokumentumfilm Klub, a This Ain’t California című filmmel, mely az élni vágyás megünneplése, egy kortárs dokumentarista kirándulás a gördeszkások NDK-beli világába. Szerdán “Szégyentelen századok” – A roma holokauszt emlékezete címmel folytatódik a Romakép Műhely. Csütörtökön pedig a Japan Surprise Me! nevű Japán Filmklub utolsó alkalma lesz, mely során a Shugendo című japán dokumetumfilm lesz látható, március 11-én még szintén Japánhoz kapcsolódva a  Ganbappe! Hawaii táncoslányok Fukushimából című sokumentumfilm is látható lesz.
2013. március 5. 18 órától Útkeresők Német Dokumentumfilm Klub – This Ain’t California (Ez nem Kalifornia)
A filmklub elsődlegesen egy korrajz megjelenítésére tesz kísérletet a mostani, merőben más személyiségjegyekkel rendelkező fiatal generációról valamint arról a kortárs német kultúráról, melyben ez az útkereső fiatal generáció felnő. A filmklub célja, hogy egy tágabb kontextusba elhelyezve, több generációt bemutatva látassa helyzetüket, érintve a német kultúra és társadalom minden aspektusát.
A fiatalok útkeresése a nyugati kultúra egészére jellemző és ez hazánkban is egy releváns probléma. Ennek feltárására tesz kísérletet ez a filmklub, mely közös gondolkodásra invitálja a nézőt.
Rendező: Martin Persiel
színes, német dokumentumfilm, 99 perc, 2011/2012
A coming-of-age történet három fiatalról szól, akik óriási szenvedéllyel rajonganak utcai sportjuk iránt, amelyet egyébként elítélendő hobbinak bélyegeztek. A punk tündérmese a szórakozás felforgató erejéről szól egy olyan NDK-ban, amely elveszítette a kapcsolatot a polgáraival. Három főhősünk történetét a hetvenes évekbeli gyerekkoruktól kezdve, a nyolcvanas évekbeli tinédzserkorukon át egészen az NDK 1989-es megszűnéséig követhetjük.
Vendég: Kacsuk Zoltán, a BME Szociológia és Kommunikációs tanszék oktatója
Jegyárak: Felnőtt 600 Ft, Diák/Nyugdíjas: 450 Ft.

 

2013. március 6. 18 óra Romakép Műhely – Emlékezet és identitás – „Szégyentelen századok” – a roma holokauszt emlékezete
· Lojkó Lakatos József: Elfelejtett holtak (1981)
· Jancsó Miklós: Megöltétek ártatlan családomat (1994)
· Bársony Kata: Kitaszítottak (2011)
„Érzéstelenít-e” a holokauszttal szemben a talán már ’unalomig’ ismert képek és mozzanatok ismétlődő felbukkanása? A képi világtól, a helyszínválasztáson át a kamera beállításig, milyen hasonlóságok és különbségek fedezhetőek fel és milyen jelentéssel bírnak? Hogyan változik a túlélői elbeszélés (vagy a trauma elszenvedőjének elbeszélése) az egyes filmeken keresztül? Beszélhetünk e külön roma holokauszt esztétikáról? Milyen politikai és társadalmi folyamatok állhatnak a filmek elkészítése mögött? Hogyan, ha egyáltalán, illeszthető be a roma holokauszt a fenti hármas értelmezési keretbe? Milyen ábrázolásai jelennek meg a traumának a kortárs filmművészetben?
Vendégek: Kékesi Zoltán irodalmár, Zombory Máté szociológus
Moderátorok: Bódi Lóránt (ELTE- Atelier), Szász Anna (ELTE TÁTK)
Jegyárak: Felnőtt 600 Ft, Diák/Nyugdíjas: 450 Ft.

 

2013. március 7. 18 óra Japan Surprise Me! Japán Filmklub – Shugendo
Rendező: Jean-Marc Abela és Mark Patrick McGuire, 2010, 88 perc
Hogyan integrálja valaki a természettől tanult leckéket a mindennapokba? Többek között erre a kérdésre válaszol ez a fikciós dokumentumfilm, mely egy különleges utazás a japán hegyi aszkéták misztikus világába. Shugendo-ban a rituális műveletek gyakorlói a sámánizmus, a Shintó, a taoizmus és a tantrikus buddhizmus különböző elemeit végzik. A szent hegyek megmászása közben a tanítások gyakorlati igazságát keresik. A természeti világ békéjén és szépségén keresztül a gyakorlók megtisztítják az észlelés hat forrását, visszaállítják energiáikat, és kapcsolatba lépnek igaz természetükkel. Hogy lehet visszatérni a városba a hegyekből egy ilyen élmény után? A film költői módon próbálja bemutatni, hogy egy csapat japán fiatal hogyan viszonyul a hegyi és a városi élet kettősségéhez. Az intim kameramunka és a érzéki hangszerelés a nézőt Kumano hegyeinek mélyéről Osaka és Tokió zajos életébe röpíti.
Belépő: Teljes árú jegy: 600 Ft, Diákjegy: 450 Ft

 

2013. március 11. 18 óra Japán Filmvetítés – Ganbappe! Hawaii táncoslányok Fukushimából
R: Masaki Kobayashi,  Sz: A Spa Resort Hawaiians táncosai Narrátor: Yu Aoi, 2011, 100 p
A dokumentumfilm a 2011 március 11-i földrengés és szökőár utáni Japánt mutatja be. Az egyik legnagyobb csapást elszenvedő város, Iwaki egyik büszkesége volt a “Spa Resort Hawaiians” szálloda és fürdőközpont, amely a fukushimai atomerőmű közelében helyezkedik el. A katasztófa után, miközben a hotel a kilakoltatott családok menhelyeként üzemelt, a Hawaiians személyzete, köztük a táncoslányok is minden erejükkel azon dolgoztak, hogy legyűrjék a nehézségeket és újjáépítsék a szállodát, ami Fukushima felépülésének első lépése lehet.
A film bemutatja, milyen nehézségekkel kellett szembenézniük mindennapi életük során a “Spa Resort Hawaiians “ újranyitásáig.