Filmklubok és fesztiválok

A messzi dél vadjai

messzi_dél_vadjai
Írta: film

A DocuArt Zöld Föld nevű filmklubja tavaszi sorozatának utolsó vetítésén egy ütős játékfilm, A messzi dél vadjai lesz látható, melyet érdekes beszélgetés követ. 

A messzi dél vadjait 4 Oscar-díjra jelölték idén, a film fiatal rendezője, Benh Zeitlin, Steven Spielberg, Michael Haneke, David O. Russell és Ang Lee társaságában került a legjobb rendezés exkluzív ötösébe. A pazar látványvilágú filmben a Katrina-hurrikán megrázó képei elevenednek meg – egy nem mindennapi kislány szemszögéből. A legjobb rendezés mellett a legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv és legjobb női főszereplő kategóriákban jelölték a művet – a hatéves Quvenzhané Wallis a legfiatalabb színésznő, aki az Oscar 85 éves történelmében díjra esélyes. A messzi dél vadjai, melyet a Mozinet Kft. forgalmaz, korábban elnyerte a Sundance Filmfesztivál fődíját és a Cannes-i Filmfesztivál Arany Kamera-díját is.

A filmklub  időpontja: 2013. május 7. kedd este 19:00 órakor

 Helyszíne: DocuArt Művészeti Központ Budapest, IX. Ráday u. 18. (Bejárat Erkel utca 15.)

Meghívott vendégek: Gyenese Györgyi, tanácsadó tréner, az Áttűnések Improvizációs Színház keretében tartott előadás játékmestereként a vörösiszap-károsultaknak tartott interaktív színházi előadásokat Devecserben; Tömöri Balázs, Greenpeace, kampány koordinátor

A messzi dél vadjai (feliratos, amerikai filmdráma, 93 perc, 2012)
A hatéves Hushpuppy a civilizált világtól távol él, a Teknő-nek nevezett elmaradott kis településen, melyet egy gát elválaszt a túlparti városoktól. A Teknő egy elfeledett hely, ahol a közösség tagjai egyenlőként élnek az állataikkal, s közben valódi ünnepként élik meg a hétköznapokat. Hushpuppy édesanyja rég eltűnt, imádott édesapjával, a bárdolatlan Winkkel él. Huspuppy társasága a Teknő különös iskoláját leszámítva csak néhány szelíd vadállat. Az élet számára nem más, mint a természet mozgó, lélegző, morgó dolgainak törékeny egésze. Ha pedig ezekben a jelenségekben zavar támad, az veszélyezteti az egész világegyetem harmóniáját.
Amikor a százévente előforduló hatalmas vihar kavarja fel az öbölváros körüli nyugodt vizeket, nemcsak az édesapa betegszik meg hirtelen, de régen kihalt ördögi lények támadnak fel fagyott sírjukból, hogy rettegésbe taszítsák a Földet. Hushpuppy tanúja lesz az elemek pusztító erejének és megpróbál mindenre és mindenkire vigyázni, aki kedves a számára. Célja, hogy helyreállítsa az egykori idillt és ezzel megmentse haldokló apját. A kis hősnek így korán meg kell tanulnia, hogyan állítsa meg a megállíthatatlant, amely gigantikus erővel csap le a világra.