Info

SZARAJEVÓ

Bemutató1
Írta: film

Szarajevói városfilmek a Daazo.com-on

A Daazo.com bemutatja: Szarajevo – a film városa. A Szarajevói Filmfesztivál “Sarajevo – City of Film” projektjének keretében készült kisfilmek mostantól megtekinthetők a Daazo felületén.

Az egyik legrangosabb európai filmes esemény, a Szarajevó Filmfesztivál minden évben megrendezi a “Sarajevo – City of Film” projektet, amelynek célja, hogy filmkészítési lehetőséget biztosítson a régió fiatal tehetségeinek. A kiválasztott filmtervek gyártását azonos összeggel támogatják.

A filmkészítőknek nincs könnyű dolguk: idegen városban, idegen csapattal kell leforgatniuk filmjüket – mindössze három forgatási nap alatt. Az elkészült filmeket a fesztivál rendkívül népszerű kertmozijában mutatják be, több ezer néző előtt, a szakmai zsűri által legjobbnak értékelt alkotás pedig 2000 eurós pénzdíjban részesül.

A Sarajevo – City of Film projekt a korábbi években olyan magyar alkotókat látott vendégül, mint Ujj-Mészáros Károly (Alena utazása), Nagypál Orsi (Körforgalom) vagy Lakos Nóra (Edina). Nagypál Orsi Körforgalom című munkáját még maga Angelina Jolie, a 2012-es fesztivál díszvendége is méltatta. Idén pedig a magyar-román rendező, Grosan Cristina filmjét, a Tengerparti vakációt ítélte legjobbnak a szakmai zsűri, melynek operatőre, producere és vágója is magyar.

A Daazo.com, mely évek óta minden nyáron szakmai programokkal képviseli magát a Szarajevói Filmfesztiválon, minden érdeklődő számára elérhetővé teszi a 2012-ben és azelőtt készült Sarajevo – City of Film filmeket. A 19 kisfilmből álló gyűjtemény a Daazo.com felületén, a Sarajevo – City of Film csatornában található. Láthatunk köztük megrendítő titkokkal teli családi drámát (Alena utazása), groteszk Pygmalion-parafrázist (Edina), lírai történetet egy rég elmúlt leszbikus szerelemről (Pink River), valamint bizarrul keserédes kiskamasz filmet az állandó édesség utáni vágyról (Something Sweet).

Az idei Szarajevói Filmfesztiválra megjelenő, több, mint 40,000 olvasót elérő World of Shorts magazinban további érdekességek olvashatók a Sarajevo – City of Film programról.

A Daazo.com-ról 

A Daazo.com többezer kortárs kisfilm mellett klasszikus, máshol fel nem lelhető műveket is bemutat. A Daazo.com nyitott felület, amelyhez immár okostelefon és okostévé alkalmazás is társul: az oldalra bárki feltöltheti rövidfilmjét. A rendszeres online filmpremierek mellett filmversenyek, rövidfilmes hírek, pályázati lehetőségek is szolgálják a filmszerető közönséget. A Daazo.com kiadásában megjelenő World of Shorts magazin évi négy alkalommal jelenik meg nyomtatásban a Berlini, Cannes-i, Szarajevói valamint Velencei Filmfesztivál tiszteletére. A magazin online kiadásait itt lehet elolvasni: http://issuu.com/daazo

 

 

 

 

Email: zsuzsanna.deak@daazo.com