Filmklubok és fesztiválok

NORVÉG FILM

NorvegFilmfesztival_HU
Írta: film

Tavaszköszöntő norvég filmfesztivál az Örökmozgóban

Norvég filmekkel és irodalommal várja a tavaszt az Örökmozgó Filmmúzeum. 2014. február 27 – március 2. között Magyarországon elsőként rendez norvég tematikus filmfesztivált a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MANDA) által működtetett rangos budapesti művészmozi. Az utóbbi öt év norvég filmterméséből válogató seregszemle illeszkedik az Örökmozgó Filmmúzeum tematikus sorozataiba.

A filmnapok a kortárs Norvégiát hozzák közelebb a magyar közönséghez. A bemutatott hét játékfilmből négy dráma (Limbo, Oslo, augusztus, Vegas, Nagykutya) foglalkozik jellemzően skandináv módon a nemcsak skandinávokat izgató kérdésekkel – a családon belüli viszonyokkal, az emberi kapcsolatokkal, vagy éppen ezek hiányával, a magánnyal. A humor és izgalom sem hiányozhat a palettáról – két vígjáték (King Curling, Pasiból lett férfi) és egy thriller (Fejvadászok) is látható majd a könnyedebb műfajok kedvelői számára. Egy önvallomásos dokumentumfilm (Anyám titka) és egy magyar útifilm (Norvégia két tételben) segítségével fejthetjük meg, hogyan gondolkodnak a Sarkkör felett élők önmagukról, és mi róluk. A gyerekek számára is lesz meglepetés: az Örökmozgó Gyerekklub keretében láthatják a Barátom, Knerten című családi filmet.

A négynapos fesztiválhoz egy irodalmi esemény kapcsolódik. Március 1-jén, szombaton a 17 órától látható, Kjell Askildsen norvég íróról szóló portréfilm után a MŰÚT irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat itt mutatja be 2014. téli számát, amelyben jelentős szerepet kap a kortárs norvég rövidpróza. Az antológia áttekintést nyújt a norvég irodalom jelenlegi vonulatairól, a hagyományoktól a friss hangokig, a nagy öregektől az egykötetes fiatal írókig.

A Norvég Filmfesztivál a Budapesti Norvég Nagykövetség, a Norvég Filmintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

NORVÉG FILMFESZTIVÁL AZ ÖRÖKMOZGÓ FILMMÚZEUMBAN

FEBRUÁR  27., CSÜTÖRTÖK:

18.00: LIMBO (norvég filmdráma, 2010, 105 perc, eredeti nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással)

Rendező, forgatókönyvíró: Maria Sødahl

Fényképezte: Manuel Claro Alberto

Szereplők: Line Verndal, Lena Endre, Bryan Brown, Henrik Rafaelsen

Trinidad kőolajiparral foglalkozó nemzetközi köreibe a 70-es évek elején egy fiatal norvég család érkezik. Az idealista feleségnek hamarosan rá kell döbbennie, hogy ez egy másik világ: a férfiak szeretőket tartanak, a gyerekeket háztartási alkalmazottak nevelik, miközben a közönybe süllyedt feleségek a medence partján gin-tonikkal ütik el az időt. A Limbo az szeretet, kísértések és árulások filmje.

Montréali Nemzetközi Filmfesztivál, 2010, Legjobb Rendezés Díja

20.00: OSLO, AUGUSZTUS (norvég filmdráma, 2011, 95 perc, magyar felirattal)

Rendező: Joachim Trier
Szereplők: Anders Danielsen Lie, Andreas Braaten, Hans Olav Brenner, Ingrid Olava

Anders hamarosan kikerül egy drog-rehabilitációs intézetből. Egy nap engedélyt kap arra, hogy ellátogasson a városba egy állásinterjúra. Az interjú után felkeresi rég nem látott barátait és kedves helyeit. A 34 éves Anders okos, jóképű és biztos családi háttérrel rendelkezik, de makacsul kísértik az elvesztegetett lehetőségek, és tettei, melyekkel fájdalmat okozott. Ezen a napon ismét a múlt hibáival birkózik. Az új élet lehetősége és a jövő reménye elhalványul, mire beköszönt a reggel.

Stockholmi Filmfesztivál, 2011, Bronz Ló és a Legjobb Operatőr Díja

FEBR. 28., PÉNTEK:

18.00: KING CURLING (magyarul beszélő norvég vígjáték, 2011, 75 perc)

Rendező: Ole Endresen
Forgatókönyvíró: Atle Antonsen, Ole Endresen
Fényképezte: Askild Edvardsen

Szereplők: Atle Antonsen, Linn Skåber, Ane Dahl Torp, Harald Eia, Bård Tufte Johansen

Truls Paulsen, az egykori curling-bajnok valóságos megszállottja volt a játéknak. Ez odáig vezetett, hogy mentális problémái adódtak. Tíz éve, hogy basáskodó feleségére van utalva. Az orvosai eltiltották attól, hogy találkozzon a korábbi csapattársaival, szerintük ez újabb összeomláshoz vezetne. Ám Truls megtudja, hogy egykori edzője tüdőrákban haldoklik, és csak költséges operáció mentheti meg az életét. Véletlenül éppen most rendezik a pénzdíjas nemzeti curling-bajnokságot. A kockázatot vállalva Truls újra jégre lép…

19.30: FEJVADÁSZOK (norvég-német thriller, 2011, 100 perc, magyar felirattal)

Rendező: Morten Tyldum

Forgatókönyvíró: Lars Gudmestad, Ulf Ryberg

Fényképezte: John Andreas Andersen

Szereplők: Aksel Hennie, Synnøve Macody Lund, Nikolaj Coster-Waldau

Roger Brown Norvégia legsikeresebb fejvadásza, aki hivatása mellett titokban műkincs-tolvajként tevékenykedik, nem kevés hatékonysággal. Ám amikor eddigi legmerészebb betörését készíti elő, rá kell jönnie, vadászból ezúttal üldözötté vált. Méltó ellenfélre talál, akinek nemcsak műkincsekre fáj a foga, de célja elérése érdekében az emberéletet sem kíméli. Kezdetét veszi az országos hajtóvadászat.

Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA, 2013, Legjobb Külföldi Film Díja


MÁRCIUS 1., SZOMBAT:
  

15.30: GYEREKKLUB: BARÁTOM, KNERTEN (magyarul beszélő, norvég családi vígjáték, 2009, 72 perc)

Rendező: Åsleik Engmark
Forgatókönyvíró: Birgitte Bratseth (Anne-Cath Vestly regénye alapján)
Fényképezte: Ari Willey
Szereplők:  Adrian Grønnevik Smith, Åsleik Engmark, Pernille Sørensen, Jan Gunnar Røise, Petrus A. Christensen

A csintalan, bátor és gyors észjárású fiú, Lillebror vidékre költözött családjával, még nem ismer senkit, és egyetlen barátja az életre kelt gallyacska, Knerten lesz.  A szülők elfoglaltak, de Lillebror nem bánja, mert a két kis barát minden huncutságra és kalandra készen áll. Knerten bevezeti Lillebrort a fenyves erdő rejtelmeibe, figyelmezteti a telhetetlen hangyákra, igazi pénzkereseti lehetőséget talál neki… és ez csak a kezdet. Egy ilyen barát nem terem ám minden fán!

Amanda Awards, Norvégia, 2010, Legjobb Gyerekfilm Díja

17.00: „TÚL SOK SZÓ FOROG A VILÁGBAN”- KJELL ASKILDSEN PORTRÉJA (magyar portréfilm, 2010, 35 perc)

Pap Vera-Ágnes és Buglya Sándor filmje

Kjell Askildsent, a minimálpróza norvég mesterét ma a világirodalom egyik legfontosabb szereplőjének tartják. Az 1929-ben született író számos európai és skandináv díjat elnyert, 2009-ben megkapta a legrangosabb skandináv irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia Északi Díját és jelölték a Nobel-díjra. A szűkszavú író, aki nagyon ritkán állt kamerák elé, most életéről, írásairól mesél a portréfilmben. 

17.40-18.40: MŰÚT- NORVÉG KORTÁRS RÖVIDPRÓZA

A rangos Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat 2014. téli számában jelentős szerepet kap a kortárs norvég rövidpróza. Az antológia áttekintést nyújt a norvég irodalom jelenlegi vonulatairól, a hagyományoktól a friss hangokig, a nagy öregektől az egykötetes fiatal írókig.

A beszélgetés résztvevői: Zemlényi Attila főszerkesztő, kabai lóránt szépirodalmi szerkesztő,

Kishonthy Zsolt  felelős kiadó, Bujdos Attila művészeti szerkesztő, A. Dobos Éva műfordító és Pap Vera-Ágnes műfordító, vendégszerkesztő

18.00: VEGAS (norvég filmdráma, 2009, 118 perc, eredeti nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással)

Rendező: Gunnar Vikene
Forgatókönyvíró: Gunnar Vikene, Torun Lian
Fényképezte: Marius Septimus Wieser
Szereplők: Karoline Stemre, Jørgen Hausberg Nilsen, Sindre Kvalvåg Jacobsen

A Vegas három tinédzser megrázó története, akiknek sem otthonuk, sem reményük bármiféle átlagos életre. A zűrös családból származó Thomas intézetbe kerül, itt találkozik Mariannéval, aki mindig mindent felrúg maga körül és a kis Terjével, aki mintha egy másik bolygón élne. Mindhármuknak ugyanaz az álma, így nekivágnak a közös útnak, hogy megtapasztalják a szeretet, gyűlölet és bizalom erejét. S bár nem a tervek szerint érnek révbe, de mindhárman megtalálnak valamit, ami nagyon fontos.

Lübecki Északi Filmnapok, 2009, a Zsűri Különdíja
Római Nemzetközi Filmfesztivál, 2009, Alice in the City Díj
Tallini „Fekete Éjszakák” Fesztivál (Tallinn Black Nights Film Festival), 2009, a Zsűri Különdíja

20.00:  NAGYKUTYA (norvég filmdráma, 2009, 100 perc, eredeti nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással)

Rendező-forgatókönyvíró: Sara Johnsen
Fényképezte: John Andreas Andersen
Szereplők: Hermann Sabado, Agnieszka Grochowska, Mads Sjøgård Pettersen, Bang Chau

Axelt és Yannét kisgyerekként adoptálták Norvégiába. A fiút egy tehetős család vette magához Oslo nyugati részében, a lány a keleti részre került. Yanne emlékszik útjukra, de fogalma sincs, merre lehet öccse. Minden megváltozik, amikor lengyel barátnője Axel szüleinél kezd takarítani, és meglátja a testvérek közös fotóját. Jól teszi Maria, hogy a család újraegyesítésén töri a fejét? És mit akar a háborúból hazatért katona?

Roueni Skandináv Filmfesztivál, 2010, a Zsűri Nagydíja
Amanda Awards, Norvégia, 2010, Legjobb Női Főszereplő díja

MÁRCIUS 2., VASÁRNAP 

17.00: VÁLTOZATOK ÉSZAKI FÉNYRE- NORVÉGIA KÉT TÉTELBEN (magyar dokumentumfilm, 2008, 41 perc)

Pap Vera-Ágnes és Horváth Tamás filmje

Az útifilm varázslatos tájakra kalauzol. A forgatócsoport ellátogatott az Északi Sarkkör felett fekvő halász-településekre a híres Lofoten-szigeteken, megnézte, hogyan tenyésztik a rénszarvast lappföldi rokonaink. Most megtudhatják, mennyi zsebpénzt keres egy tőkehal-nyelvet vágó kisfiú, hogyan kell rénszarvascsordát hajtani, és mivel foglalkozik a Számi Parlament. 

18.00: ANYÁM TITKA (norvég dokumentumfilm, 2009, 52 perc, eredeti nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással)

Rendező, forgatókönyvíró: Ellen-Astri Lundby

Fényképezte: Runar Jarle Wiik

Az Anyám titka személyes hangvételű dokumentumfilm a nemzeti identitásról. A rendező a norvég fővárosban, Oslóban nőtt fel, és felnőttként tudta meg, hogy anyja az Északi Sarkkör felett élő számi (lapp) közösségből származik. Miért volt ez titok? Ellen A. Lundby személyesen indul el északra kideríteni, hogy anyja miért hallgatott egész életében származásáról. S közben a norvégiai számik 20. századi története is kirajzolódik a néző előtt.

Tromsø International Film Festival (TIFF), 2009, különdíj

Sami Film Festival, Guovdageaidnu, 2009, The Corvoš Award

Nepal International Indigenous Film Festival, 2009, Bronze Dru

19.00: PASIBÓL LETT FÉRFI (norvég vígjáték, 2012, 80 perc, magyar felirattal)

Rendező: Martin Lund

Forgatókönyvíró: Martin Lund

Fényképezte: Morten Halfstad Forsberg

Szereplők: Henrik Rafaelsen, Solvei Grimen Fosse, Janne Heltberg

A harmincas éveiben járó Henrik még mindig a középiskolai osztálytársaival bulizik. Még mindig az anyukája gondoskodik róla, akárcsak gyerekkorában. De most, hogy a barátnője gyereket vár, Henriknek rendes munka után kell néznie és visszavenni a szórakozásból, el kell kezdenie felnőttként viselkedni. A változtatás azonban előre nem látható problémákat okoz.

Karlovy Vary Filmfesztivál, 2012, Legjobb Filmnek járó Kristály Glóbusz Díj és
Legjobb Férfi Főszereplő Díj