Info

EMBERI JOG

4._emberi_jogi
Írta: film

IV. Emberi Jogi Filmnap

Március 20-án negyedik alkalommal rendezi meg a Brit Nagykövetség az Emberi Jogi Filmnapot a Toldi moziban. A program célja napjaink társadalmi kérdéseinek körbejárása, külön hangsúlyt fektetve az emberi jogokért küzdő szervezetek és személyek munkásságának bemutatására olyan filmek révén, mint például az Auschwitz Requiem vagy az Áldott a Gyufa – Szenes Hanna Élete és Halála.

Az egész délutánon át tartó eseményen a filmvetítéseket beszélgetés követi a filmek készítőivel és a téma szakértőivel.

Theresa Bubbear brit nagykövet-helyettes megnyitója után (13:00) az Auschwitz Requiem című filmet vetítjük. A film egy 2012-es budapesti emlékkoncert köré épül, s ez fonódik egybe a szemtanúk emlékeivel és a roma népirtásról korábban sosem látott felvételekkel. 15 órakor a Miért éppen Magyarország? című dokumentumfilm következik, amely személyes sorsokon keresztül mutatja be a hazánkban élő bevándorlók helyzetét. 17 órakor kezdődik a Regina című film, amely Regina Jonas, az első női rabbi történetét meséli el. Regina Jonas a hitleri Németországban élt, munkájával, és később a saját élete feláldozásával is erőt adott a fenyegetett zsidóságnak. A vetítés kapcsán vendégünk lesz Kelemen Katalin rabbi és Groó Diana, a film rendezője.

A nagyteremben zajló programok mellett a kisteremben 14 órai kezdettel a Tollfosztás, 15:30-tól azÁldott a gyufa – Szenes Hanna élete és halála, 17:15-től a Holdújév fesztivál 2013 című riportfilmet, majd 17:30-tól a Zene A Rasszizmus Ellen (ZARE) című koncertfilmet vetítjük.

A programra érkezési sorrendben a belépés ingyenes.

Program:

Nagyterem:

13.00 Megnyitó – Theresa Bubbear, brit nagykövet-helyettes

13.30 Auschwitz Requiem

Az Auschwitz Requiem egy zenemű története, amely első alkalommal hozta össze a Roma Holokauszt roma és zsidó szemtanúit szerte Európából. A film egy emlékkoncert köré épül, amelyet 2012-ben adtak elő Budapesten, egybefonódva a szemtanúk emlékeivel és korábban sosem látott felvételekkel a nácik általi roma népirtásról. 1944. augusztus 2-án az auschwitz-birkenaui cigány lágert felszámolták, hogy helyet szorítsanak az érkező magyar zsidó deportáltaknak. Évtizedekkel később Roger “Moreno” Rathgeb roma zeneszerző darabot írt hozzájuk, nekik – és a többieknek.

Túlélők és szemtanúk vallanak az emlékezésről és az átélt borzalmakról különböző művészeti formákban. A film 28 perc grafikus és komplex animált látványvilágra építkezik, melyben összeolvad a valóság igazsága (archív felvételek, interjúk), emberi érzelmek, zene és képzőművészet.

14.00 Beszélgetés a filmről

Résztvevők: Asbót Kristóf (a film rendezője), Dr. Szita Szabolcs (a Holokauszt Emlékközpont igazgatója), Daróczi Ágnes (kutató, rendező), Bársony János (holokausztkutató)

15.00 Miért Éppen Magyarország?

A sorozat a hazánkban élő bevándorlók helyzetét mutatja be, személyes sorsokon keresztül. A szereplők nem politikai menekültek: a készítők olyan emberekre voltak kíváncsiak, akik önszántukból – kalandvágyból, karrierlehetőségként vagy épp romantikus okokból – választották második hazájuknak Magyarországot.

16.00 Beszélgetés a filmről

Résztvevők: Kováts András (Menedék Egyesület), Dóra Bálint (Nemzetközi Migrációs Szervezet), Paor Lilla (producer), Ömer Almak (Dialógus Platform Egyesület)

17.00 Regina Regina Jonasról (1902-1944) csupán egyetlen fotó, néhány visszaemlékezés, sajtóanyag és levelezés maradt fenn. Nagy kihívás volt a rendező számára a címszereplő alakjának megjelenítése, valamint a film vizuális világának megteremtése. Több mint kétéves levéltári, filmarchívumi kutatás áll az elkészült film mögött, amelyet újabb másfél év katalogizálás követett.

18.00 Beszélgetés a filmről

Résztvevők: Büchler Tamás (Izraeli Kulturális Intézet), Groó Diána (a film rendezője), Kelemen Katalin és Radvánszki Péter (Klauzál Súl rabbi Progresszív Zsidó Hitközség)

Kisterem: 14.00 Tollfosztás

A rendező szerint a “Tollfosztás” napjaink társadalmát mutatja be, benne a roma integrációt annak minden abszurditásával, képmutatásával és borzalmával. A téma komolyságát a feldolgozás humora, a tiszta gyermeki világlátás és elbeszélésmód oldja, ugyanakkor ez is teszi egyszerre még keményebbé.

15.30 Áldott a Gyufa – Szenes Hanna Élete és Halála

Szenes Anikó, avagy Hannah Senesh nevét az egész világon ismerik. Naplóját, verseit húsznál több nyelvre fordították le és ötven országban adták ki. Magyarországon született, budai úrilányként élte mindennapjait, aztán az egyre erősödő fasizálódás arra az elhatározásra juttatta, hogy Palesztinába menjen, és részt vegyen egy új ország felépítésében. A brit hadsereg tisztje lett, 1944-ben érkezett újra Magyarországra. Szinte azonnal elfogták, halálra ítélték és kivégezték.

17.15 Holdújév fesztivál 2013 – Riportfilm

17.30 Zene A Rasszizmus Ellen (ZARE)

2009-ben a Sziget Fesztivál 0. napján a hazai pop-, rock-, jazz- és egyéb zenei műfajok képviselői hitet tettek az emberi jogok tiszteletben tartása mellett. A húszezres közönség jelenlétével demonstrált a szélsőséges megnyilvánulások, a kirekesztés, és a megkülönböztetés minden módja ellen.