Filmklubok és fesztiválok

HATÁRON TÚLI FILMEK

Bemutató1
Írta: film

HATÁRON TÚLI FILMEK BEMUTATÓJA

Budapest, 2014. május 20–21.

Uránia Nemzeti Filmszínház

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata idén első alkalommal rendezi meg a Kárpát-medencei magyar filmművészek tanácskozással és vetítésekkel egybekötött találkozóját. E programmal párhuzamosan az Uránia Nemzeti Filmszínházban zajlik a határon túli filmes és televíziós műhelyekben készült alkotások vetítése. A Határon túli filmek bemutatója a tanácskozás résztvevői mellett a magyarországi filmbarátok és szakmabeliek számára is alkalmat kínál arra, hogy e filmmustra segítségével megismerhessék a Délvidéken, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Szlovéniában zömében az elmúlt két esztendőben készült filmalkotásokat. A Határon túli filmek bemutatójára (2007, 2009 és 2012 után) negyedik alkalommal kerül sor az Uránia moziban.

A filmgyártás sajnálatos módon a környező országokban is nehéz helyzetben van, ennek ellenére e filmmustra keretében az érdeklődő közönség a legváltozatosabb műfajokban (természetfilm, dokumentumfilm, animáció, animációs dokumentumfilm, portré, kisjátékfilm, etűd, pszichológiai thriller stb.) 25 művet, összesen 821 percnyi filmalkotást láthat.

A programban bemutatott filmek tematikájukat tekintve rendkívül széles kört ölelnek fel. Látható lesz többek között a Magyar Művészeti Akadémia tagjairól forgatott portrésorozat Somogyi Győzőről és Kunkovács Lászlóról készített darabja, a Berlinálén elismerő oklevéllel díjazott, az elvándorlás témáját feldolgozó El című etűd, a kelet-európai gyárak magánosítását burleszkszerűen megidéző kisjátékfilm, A romlás virágai, egy denevérmentő csapat munkáját bemutató Denevérek Erdélyben című ismeretterjesztő film, a Dél-Gömörben élő, zárt társadalmi réteget alkotó juhpásztorok mindennapjairól szóló Pásztorok ösvényein című dokumentumfilm, az alsósztregovai Madách-kastély magyar–szlovák együttműködésben megvalósult rekonstrukciójának története, valamint a helybélieknek munkát biztosító fatelepét elvesztő erdélyi falu lakóinak küzdelme az elszegényedés ellen és az anyanyelvük megőrzéséért (Ingyenkoporsó). Különlegességnek ígérkezik a fiatal szlovéniai magyar alkotók által készített pszichológiai thriller, az Ébredj. Aktualitása miatt várhatóan nagy érdeklődés övezi majd a közelmúlt ukrajnai eseményeiről Kijevben, Lembergben és Munkácson forgatott Maydan 2.0 című alkotást.

A teljes program az Uránia honlapján olvasható.

A program megnyitója 2014. május 20-án este fél 8-kor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében, ahol Balog Zoltán miniszter és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke mond köszöntőt.

A vetítések mindkét nap május 20-án és 21-én délután négy órakor kezdődnek, a filmek másfél órás blokkokban a Fábri és Csortos teremben láthatók. Az előadásokra a belépés díjtalan.

A filmszínház honlapján az alábbi linken tájékozódhat.

Bélyegkép:

Ferge Roland-Kovács Ákos: El