Filmklubok és fesztiválok

CSILLAGOS HÁZAK

5444646_b74e063de07256ee467c91a2ddc16956_wm
Írta: film

A “Csillagos házak” filmprogram

2014. június 21-én 13.30-tól estig, folyamatosan az alábbi filmek lesznek láthatók a Cirko-Gejzírben:

Eva A5116

r: Nádasdy László, dokumentumfilm, 1963, 87 perc

A film egy fiatal lengyel lány történetét meséli el, aki Aozza: életében először ellátogat Magyarországra. Éva célja, hogy megtalálja szüleit, családját ás rokonait, tizenhat évvel azután, hogy Auschwitzből szabadult. Egyetlen segítsége a karján lévő tetoválás: A5116. Az A betű Magyarországot jelöli, az 5116-os szám pedig egy délnyugati magyar településre utal. A filmen látható, ahogy Éva több magyar családot is meglátogat. Apák, anyák, rokonok és szomszédok ismerik fel.

Társasutazás

r: Gazdag Gyula, dokumentumfilm, 1984, 75 perc

Négy autóbusznyi középkorú, idősödő ember fizetett be a Coopturist morbidnak tetsző ajánlatára: utazás az egykori haláltáborba. Az emlékezők – gondolatban ki tudja hányadszor, a valóságban többségükben – legalább egyszer már jártak errefelé, persze nem a Coopturist, hanem a Endre László ‘szervezésében’. Közeledvén Auschwitz-Birkenau felé a társasutazók mesélni kezdenek. Szinte szenvtelenül elevenítik fel az akkor harminc éve történteket.

Fény-képek gyermekeinknek

r: Surányi András, Simó Sándor, Kőszegi Edit, dokumentumfilm, 1988, 75 perc

Budapesti zsidók második világháborús üldöztetésének kordokumentuma a film: túlélők mesélik el személyes történeteiket családi fotók, tábori levelek, dokumentumok segítségével. A filmben idős emberek emlékeznek vissza arra, hogy milyen volt a munkaszolgálat 1941-től, a sárga csillag viselése, a csillagos házakba való kényszerű beköltözés 1944. nyarán, a nyilas hatalomátvétel, öldöklés, a gettó és a felszabadulás.

Megjelölt zsidók meneteltetése Budapest utcáin 1944. október 17.

archív film, 1944, néma, 1 perc

Az 1944. október 15-i nyilas hatalomátvételt követően a Népszínház utcában – a fővárosban szinte egyedülálló módon – fegyveres ellenállás tört ki, amelyet csak napok alatt sikerült német segítséggel leverni. A nyilasok elrettentésül október 16-án a környékbeli csillagos házakból a Tisza Kálmán téri (ma II.János Pál pápa tér) Városi Színház (ma Erkel Színház) elé tereltek több száz embert. Az igazoltatások és kifosztásuk után a lóversenypálya épületében (Tattersal) kellett tölteniük az éjszakát, majd a következő két napban a város különböző pontjain meneteltették a többnyire nőkből, idős emberekből és gyerekekből álló tömeget. A menetről számos fotó és ez az egyperces film maradt fenn.