Filmklubok és fesztiválok

NEHÉZ EMBEREK

logo_oldal
Írta: film

FEJEZETEK A MAGYAR DOKUMENTUMFILM TÖRTÉNETÉBŐL – NEHÉZ EMBEREK

A filmklub vendége november 10-én Kovács András rendező

2014. november 10. 18:00 – 21:00

Helyszín: Fábri terem

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának tagjai úgy gondolták, hogy az 53 magyar játékfilm sikeres filmklub és televíziós bemutatása után még nehezebb fába vágják a fejszéjüket és összeállítottak egy értékcentrikus válogatást a magyar dokumentarizmus történetéből.

A válogatás igyekezett felölelni a magyar dokumentumfilm minden olyan irányzatát vagy egyéni teljesítményét, amely progresszív törekvés volt, a dokumentumfilm lehetőségeit tágította, kiteljesítette, esetleg tematikailag hozott újdonságot. A filmek most is filmklub keretében, az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerülnek bemutatásra, előreláthatóan 13 blokkban. Az első, október 20-án induló sorozat a Nehéz emberek tematika köré épülő, portrékból álló sorozat.

Most is, mint az 53 magyar film című filmklubsorozat során, elsősorban a középiskolás és a felsőfokú tanintézetekbe járó fiatalokat szeretnénk megszólítani, valamint tanárokat, szociális munkásokat és mindazokat, akiket érint az egyes filmek témája. Nekik ajánljuk fel a filmklub látogatás lehetőségét, de örömmel várjuk vetítéseinkre azokat is, akiket a sorozatból csak egy-egy filmalkotás érdekel, ők kedvezményes áron válthatják meg jegyüket az Uránia jegypénztárában.

Moderátor: Pörös Géza filmkritikus

A vetítés utáni filmklubbeszélgetés vendége: Kovács Adrás rendező

Mindig nehéz helyzete volt az újat alkotóknak, így volt ez a film készítésének idején és most is. A filmben szereplő feltalálók óriási hasznot hozó találmányokat dolgoztak ki, Szabó István a görgős ekét, Pál József a légpárnás köszörűt, dr. Heller László a légkondenzátort, Strovszki István a kondenzátortekercselő automatát, Mohácsi Károly a csőkutas öntözési rendszert. Közös vonása valamennyiüknek, nem hagyják, hogy rosszindulatból vagy nemtörődömségből útját állják jó gondolataik megvalósításának…
Kovács András dokumentumfilmje egy elmúlt világba viszi vissza nézőit, a helyzetek azonban még ma is nagyon ismerősek

Rendező: Kovács András