Filmklubok és fesztiválok

LUX NAPOK

LUX-filmnapok-2014---fekvo
Írta: film

LUX-Filmnapok az Uránia Nemzeti Filmszínházban

December 1-3. között az Urániában láthatja a közönség az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX-díjra jelölt, döntős filmeket: Céline Sciamma Csajok (Bande de filles), Paweł Pawlikowski Ida és Rok Biček Osztályellenség (Razredni sovražnik) című alkotását. Az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodája által szervezett vetítésekre a belépés díjtalan, belépőket a Tájékoztatási Iroda Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével.

 

A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, melyet 2007 óta minden évben olyan filmeknek ítélnek oda, melyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, aktuális társadalmi kérdésekről szólnak. A három döntős alkotást, melyeket egy nemzetközi zsűri választott ki, a nagyközönség a LUX-filmnapok keretében az Európai Unió mind a 28 tagállamában, feliratozva láthat. Magyarországon 2014. december 1. és 3. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik a döntős filmeket, a nyertes alkotást pedig december 17-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2015 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a Lux-díj következő évi kiírásának tíz filmjét is bemutatják.

A LUX-filmnapok egyedülálló, határokon átívelő kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoz létre, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy megtapasztalják az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitassák a LUX-díjért versengő filmekben felvetődő témákat és kérdéseket.

Nyereményjáték a jegyekért

 

A december 1-3. közötti vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével, november 28-ig

a www.Facebook.com/Europai.Parlament.Tajekoztatasi.Irodaja oldalon.

A döntős filmek az Urániában

Az idén versenyben lévő három film különböző társadalmi problémákat ábrázol, de a fiatalság mint vezérmotívum összekapcsolja őket.

Paweł Pawlikowski Ida című filmjét, melyet eddig több mint 30 nemzetközi díjjal ismertek el, december 1-én 19 órakor vetítik. A lengyel filmiskola legnagyobb alkotásainak stílusában fogant, kiemelkedő képi világú drámában egy fiatal, identitásával váratlanul szembesülő árva novícius megrendítő története finoman összefonódik a közép-európai történelemmel. A vetítés előtt Báron György filmesztéta, filmkritikus mond bevezetőt a LUX-díjról és a döntős filmekről.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=YqVGk2SFoyQ

December 2-án 19 órakor francia Céline Sciamma Csajok (Bande de filles) című filmdrámáját láthatja a közönség. A film a kamaszkor és az önállóság viszonyát járja körül, a bevándorlók sokrétű társadalmi problémáit egy 16 éves kamaszlány személyes történetével teszi átélhetővé, egy párizsi külvárosi lánybanda portréján keresztül. Az alkotás a miskolci Cinefesten elnyerte a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=f513aEFofow

A szlovén Rok Biček első filmje, az idei Cinefest fődíját elnyert Osztályellenség (Razredni sovražnik) december 3-án 19 órakor látható az Urániában. A valós eseményeken alapuló történet egy középiskolai osztály sajátos világát vizsgálja, ahová egy különösen szigorú, új tanár érkezik. Az életfelfogásukban mutatkozó hatalmas különbségek miatt a diákok és az új némettanár közötti viszony rendkívül feszültté válik, amit az egyik osztálytárs váratlan tragédiája tetéz.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=_vEDfz6jnvU

Vetítés és beszélgetés az Európa Pontban

 

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája 2014. december 5-én, pénteken 18:00 órától a Millenáris területén található Európa Pontban is levetíti a LUX-díjra jelölt Ida című filmet. Az eseményt Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke nyitja meg. A filmvetítést panelbeszélgetés követi a LUX-díjról, a filmről és az európai film helyzetéről Bognár Péterrel, a LUX-díj döntőbizottságának magyar tagjával. A program az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével együttműködésben valósul meg. A belépés díjtalan, további információk a www.Facebook.com/EuropaPont oldalon olvashatók.

*          *          *