Filmklubok és fesztiválok

FÉNYíRÓ

fenyirofilmlubplakat
Írta: film

BKF FÉNYIRÓ FILMKLUB 

A BKF Fényíró Filmklub február 18-tól ismét elindul. Minden szerdán este 7-kor kezdődnek a programok a Művész mozi (Oktogonnál) Chaplin Termében.

Külső érdeklődők diákigazolvánnyal ebben a félévben ingyenesen látogathatják az előadásokat!

Az első hetek programja:

Február 18.: Gigor Attila – Terápia

Február 25.: Jancsó Nyika – Temetetlen halott

Március 4.: Fekete Ibolya – Chico

Március 11.: András Ferenc – Dögkeselyű

Március 18.: Szász Attila – A berni követ

A szervezők ajánlása:

FEB. 18.

Gigor Attila a legújabb rendezőnemzedék egyik legígéretesebb tagja. Első játékfilmjével, A NYOMOZÓ c. thrillerrel szinte berobbant a filmszakmába. A 2008-as Filmszemlén elnyerte a legjobb férfialakítás, a legjobb vágás, a legjobb forgatókönyv, valamint a Zöld Holló és a Moziverzum díjat is.

Ez alkalommal mégsem ezt a filmjét szeretnénk levetíteni, hanem egy olyan érdekes területre kirándulunk, amelyre eddig még nem került sor a Filmklub történetében. Gigor Attila ugyanis főmunkatársként, forgatókönyvíróként és rendezőként vett részt az HBO egyik legnagyobb hazai gyártású filmsorozatában, a TERÁPIÁBAN. Ennek a sorozatnak a második évfolyamából választottunk ki egy részt, amelyet Attila írt és rendezett. Ugyanennek a résznek le fogjuk vetíteni az eredeti izraeli, valamint az amerikai változatait is, és természetesen az Attila által rendezett részt is. A beszélgetés során beleláthatunk a televíziós sorozatok készítésének rejtelmeibe, szakmai követelményeibe és a nemzetközi licenszek működésének gyakorlatába.

* * *

FEB. 25.

Jancsó Nyika, Jancsó Miklós és Mészáros Márta filmrendezőink gyermekeként szinte el sem kerülhette, hogy a filmszakmába kerüljön. Operatőrként számos játékfilmet forgatott, néhányat szüleivel is, valamint állandóan utazik, nagyon sokat dolgozik külföldön a mai napig is, így nem volt könnyű olyan időpontot találni, amikor el tudjuk hívni vendégnek.

A TEMETETLEN HALOTT c. filmjét vetítjük, melyet Mészáros Márta rendezett és egy olyan történelmi szereplő életét mutatja be, akiről jelentőségéhez képest viszonylag keveset tudunk: Nagy Imréét. Márta, mint a kor tanúja, hiteles krónikása ennek a tragikus életútnak.

* * *

MÁRC. 4.

Fekete Ibolya dramaturgként kezdett dolgozni a filmszakmában, Szomjas György majd minden filmjének munkatársa volt, majd elbocsájtották a filmgyárból és ezek után csak “feketén” dolgozhatott. A rendszerváltás után kezdhetett önálló rendezőként is dolgozni. Első munkája a Bolse vita, a rendszerváltás utáni Kelet-Európa legpontosabb közérzetfilmje volt. A Filmművészeti Főiskola tanára.

CHICO c. filmjét vetítjük, amellyel elnyerte többek közt a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál (2002) – Legjobb rendezői díját. Számunkra abból a szempontból is érdekes a film, hogy Jancsó Nyika (előző heti vendégünk) és Erdély Mátyás (a BKF operatőr tanára) voltak a film operatőrei. A fikciós film főszereplője a tragikus halált halt Eduardo Rózsa Flores maga, aki részben a történet ihletőjeként, részben Ibolya nagyon közeli barátjaként vett részt a film létrehozásában.

* * *

MÁRC. 11.

András Ferenc rendező szinte minden filmje teljesen más filmes műfajt képvisel, és sok közülük jelentős állomása volt a rendszerváltás előtti magyar filmtörténetnek. (Veri az ördög a feleségét, Dögkeselyű, A nagy generáció).

DÖGKESELYŰ c. filmjét vetítjük, amely Cserhalmi György egyik emblematikus szerepe volt egy mág izgalmas krimiben, amely egyúttal tű pontos képét mutatja a nyolcvanas évek Magyarországának. A film operatőre egyébként Ragályi Elemér, mesterszakunk tanára, akinek ez egyik tipikus, végig kézikamerával forgatott filmje, amely abban az időben ennek a technikának egy bravúrdarabja volt.

* * *

MÁRC. 18.

Szász Attila rendező a most induló fiatal rendezőnemzedék egyik meghatározó alakja. Végigjárta a reklámfilmrendezés “filmiskoláját”, amelyben egyike lett a kitüntetett keveseknek, akik e szakterület sztárrendezői lettek. Innen vezetett útja a játékfilmhez.

A BERNI KÖVET, első játékfilmje, amellyel tavaly debütált. Érdekesen kapcsolódik a pár héttel korábban vetített Nagy Imre filmhez. Ugyanis ott folytatódik, ahol az a film végződött: napra pontosan két hónappal Nagy Imre és mártírtársai kivégzése után a  A Magyar Népköztársaság berni követsége ellen két magyar emigráns fegyveres támadást hajtott végre… A film operatőre Nagy András, a BKF egyik operatőr tanára.