Filmklubok és fesztiválok

FRANKOFÓN

afficheJFF2015
Írta: film

Frankofón filmnapok

A Frankofón Filmnapok, a Frankofón Fesztivál keretein belül, február 27. és március 8. között újra jelentkezik megszokott helyén, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítések a budapesti bemutató után nyolc városban – Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Tatabányán, Szombathelyen, Jászberényben és Szolnokon – folytatódnak.

Idén 30 film – ebből 23 premier előtti vetítés – került a programba: a francia mozi legújabb és legjobb alkotásai mellett további hat frankofón ország – Algéria, Belgium, Görögország, Kanada, Románia, Svájc – alkotása lesz látható tíz napon keresztül.

Az idén 5. alkalommal jelentkező Frankofón Filmnapok egy egész szekciót szentel a fiatalokról szóló filmeknek Előttem az élet címmel. A filmek hősei gyerekek, fiatal felnőttek, akik a világ különböző tájain próbálnak rátalálni saját útjukra. Ugyanehhez a témához kapcsolódva a Francia Intézet Céline Sciamma és François Ozon két-két filmjét is műsorra tűzi márciusban.

A nyitófilm a kanadai Xavier Dolan « Mommy » című alkotása lesz, február 27-én 19.00 órától. A filmet március 6-án 20.30-kor újra vetítjük.

A filmekre jegyek válthatók online az Uránia mozi oldalán, valamint a helyszínen (információ : +36 1 486-3400).

 

A 2015-es fesztivál programja a Francia Intézet honlapján elérhető pdf formátumban.