Filmklubok és fesztiválok

GYEREKSZEM

434649_2
Írta: film

V. GYEREKSZEM FILMFESZTIVÁL GÁLA ÉS KONFERENCIA

2015 május 8-10, Műcsarnok

2015-04-29.Többmint két év után, immár ötödik alkalommal ismét megrendezésre kerül a gyerekek filmes mustrája, a Gyerekszem Filmfesztivál. Idén is száznál több film érkezett hazai és nemzetközi alkotóktól. A Fesztivál idei helyszíne a Műcsarnok, ahol az aktuális kiállítás múzeumpedagógiai programjai is kapcsolódnak az animációs workshoppal, konferenciával, jelmez és sminkbemutatóval színesített eseményhez. Ebben az évben 111 film érkezett be, ebből 73 a magyar és 38 nemzetközi. Az előzsűri 61 filmet választott a fesztivál versenyprogramjába, melyből 25 külföldi műhelyek munkája.

A filmek értékes díjakért versenyeznek, amelyeket idén nemzetközi zsűri ítél oda. Tagjai: Detlef Fluch operatőr, vágó, médiapedagógus (Németország), Domonyi Rita dramaturg és Schwechtje Mihály filmrendező. Az elmúlt évekhez hasonlóan a közönség is oszt ki díjakat.

2015-ben is a megszokott három kategóriában lehetett pályázni, a Kicsi a bors, de erős 6-12 éveseknek, az Ifjú titánok12-19éveseknek, és a Gyerekszem, öregszem azoknak, akik már elmúltak19, de a filmet még 19 éves koruk előtt készítették.

A legtöbb alkotás filmes műhelyekben készült. A fesztiválon részt vesz az Animono Filmkészítő Műhely, a Gyerekszem Közhasznú Művészeti Egyesület, a Kecskeméti Animációs Filmstudió, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium Stúdió, a Gagarin Média Szakkör, a Start Kreatív Alkotócsoport, a Zikk-Zakk Műhely, és olyan nemzetközi műhelyek is bekapcsolódtak az idei programba, mint a Studio Da Oroszországból, a Camera-etc Belgiumból, az Sukrómná Stredná Umelecká Ŝkola Aminovanej Tvorby Szlovákiából, a CameraZizanio Görögországból illetve a Zuckerwattenkrawatten Németországból.

A fesztivált délelőtt konferencia kíséri, melyet filmes, pszichológus és pedagógus szakemberek tartanak Gyerekekkel a művészet útjain – Önkifejezés és terápia címmel. A konferencia célja, hogy bemutassa a gyerekek művészeti tevékenysége által nyújtott önkifejezési és terápiás lehetőségeit, megismertesse a hazai gyermekvédelmi és köznevelési jó gyakorlatokat és a nemzetközi programokat.

A filmes verseny díjátadó gálája május 8-án (pénteken) 16:00 órakor kezdődik, melyre ismét megnyertük műsorvezetőnek Till Attilát.

Mindhárom kategóriában Fődíjat ítél oda a zsűri 50.000 Ft értékben, valamint a legjobb animációs film díja és a legjobb fikciós film díja is gazdára talál a különböző életkori kategóriában. Emellett a korábbi évekhez hasonlóan sok-sok különdíjat is kapnak a filmkészítő gyerekek a fesztiválon.

A Gyerekszem Művészeti Egyesület által alapított Macskássy Katalin díj ebben az évben is a fesztiválon kerül átadásra. A Macskássy Katalin animációs rendezőről elnevezett díjat minden évben az a szakember kapja, aki alkotó-nevelő filmes projektet hoz létre gyerekekkel, vagy tevékenységével a gyerekfilmészítés ügyét segíti.

Az eseményt a Műcsarnokban 2015. május 8-án pénteken rendezzük, de a hétvégén további vetítések lesznek: a nyertes filmeket május 9-én, szombaton és május 10-én, vasárnap 11.00-12.00 között is vetítjük. Információs vetítésként a Gyerekszem Közhasznú Művészeti Egyesület To be continued… workshopján készült filmeket is bemutatjuk május 8-án (pénteken) 13.30-14.00 között. 

A közönség ebben az évben is díjazhatja az általa legjobbnak tartott alkotást. A közönségszavazásra a versenyfilmek vetítését követően a helyszínen kerül sor, ahol az érdeklődők személyesen lobbizhatnak a kedvenc filmjeik mellett.

A rendezvény ingyenes és nyitott, de a pénteki konferenciára és a vetítésekre előzetes helyfoglalás ajánlott a kidseye.entry@gmail.com email címen.

Az V. Gyerekszem Filmfesztivál és Konferencia a nemzetközi Youth Cinema Network tagja, melynek kapcsán külföldi gyerekfilm-készítő műhelyek vezetői Németországból, Írországból, Walesből, Törökországból és Horvátországból vesznek részt az eseményen.

A Gyerekszem Egyesület egyéb projektjei, a filmkészítő foglalkozások a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban, a Szegletkő Gyermekotthonban és az Aszódi Javítóintézetben a MOL Új Európa Alapítvány és a Norvég Civil Alap támogatásával valósulnak meg.

Főtámogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma – Balog Zoltán miniszter és az Aga-pé Osztozó Szeretet Alapítvány.

 

További információk:

Folyamatosan a fesztivál weboldalán: www.gyerekszemfilmfesztival.hu, valamint a fesztivál Facebook oldalán: http://www.facebook.com/gyerekszemfilmfesztival

Szeretettel vár mindenkit a Gyerekszem Egyesület és a Gyerekszem Filmfesztivál!