Filmklubok és fesztiválok

BIDF vetítés

Kedves Filmkedvelők, kedves már meglévő és leendő közönségünk!

Sok-sok BIDF rajongó (Budapest International Documentary Festival, www.bidf.hu) kérésére úgy döntöttünk, hogy nemcsak a fesztivál ideje alatt, hanem havonta vetítésekkel „kényeztetünk” Titeket. Olyan filmeket válogatunk, amelyeket máshol nem láthattok, amelyek emberi és szakmai “oldalatok” is megmozgathatják, s nem mellékesen millió díjat nyertek.

Következő vetítésünket a Dán Nagykövetséggel együttműködésben szervezzük. Ennek időpontja és helyszíne:
2016. január 28. 18:00 és 20:00 óra, BEM mozi (1027 Budapest, Margit körút 5.)

A 900 Ft-os jegyért nemcsak egy jó filmet hanem egy pohár sört vagy egy pohár bort is kapsz!!! Sőt! Meghívott „hozzáértőkkel” a film után egy jó kis vitára is számíthatsz.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a vetítésre regisztráció szükséges a bidf.guests@gmail.com e-mail címen. Kérjük a regisztráció során jelezzétek, hogy melyik vetítésre jönnétek!

Íme a vetítésre kerülő film rövid tartalma, s az előzetesének linkje:
DEMOCRATS / DEMOKRATÁK
Camilla Nielsson, Denmark, 2014

Afrika egyik legvéresebb választása után 2008-ban koalíciós kormány alakul Zimbabwében. Az ország vezetője, Robert Mugabe szimbolikus gesztust tesz az ellenzék felé: nagylelkűen felajánlja, készítsenek együtt olyan alkotmányt, amelyet az egész társadalom támogat – ahogy azt demokráciákbanszokás. Ezt persze autokrata elnökhöz méltóan saját szájíze szerint képzeli. A film több mint három éven át követi az ellenzék és a kormánypárt egy-egy alkotmányjogászának hétköznapjait, kínlódásait, küzdelmeit ennek a nem épp egyszerű feladatnak a kivitelezésében. Miután túlteszik magukat az egymással szemben táplált kezdeti ellenérzéseiken, egyetértés alakul ki a két férfi között. Főleg miután kiderül, a kormánypárti politikust pártja támogatói is támadják. Ráadásul, a saját pártja azzal vádolja, hogy lepaktál az ellenséggel, ami Zimbabwében gyakorlatilag halálbüntetést von maga után. A film azt is megmutatja, hogy olykor még egy kormánypárti jogász sincs biztonságban a zsarnoki hatalomtól, ha következetesen próbálja követni az elveit.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7LVKGthMsbY

A filmet magyar felirattal vetítjük.

Szeretettel vár a BIDF csapata!