Filmklubok és fesztiválok

PORTUGÁL FILMNAPOK

portugal-filmnapok-2016-lcd-kijelzo-1920x1080
Írta: film

 

PORTUGÁL FILMNAPOK / Kino Cafe Mozi

A Camões Intézet Portugál Nyelvi Központ szervezésében október 27-30. között lesz idén a Portugál Filmnapok. Az eseménynek ezúttal a hangulatos Kino Cafe Mozi ad otthont. A programban két film – Angélica, Hónaljak – a portugál filmművészet nemrégiben elhunyt óriásai, Manoel de Oliveira és José Fonseca e Costa emlékének állít tiszteletet. Ezen kívül még João Canijo megrázó családi drámája Az én vérem, valamint a fiatalabb João Nicolau filmje, a John From lesz látható.

A filmek portugál nyelven, angol felirattal kerülnek vetítésre 18:30-as kezdettel
Jegyek már kaphatók online és a Kino Cafe Mozi pénztárában.

 

 

Bővebben a filmekről:

Október 27. csütörtök, 18:30
John From

João Nicolau, 100’, 2015, O Som e a Fúria

A tizenöt éves Ria és barátnője céltalanul lebegnek a nyári szünet melankolikus világában. Napoznak, beszélgetnek, zenét hallgatnak, élik a külvárosi tinédzserlányok eseménytelen életét. Egy nap új szomszéd költözik a házba: egy sármos, középkorú férfi, hatéves lányával, Rita pedig elhatározza, hogy elcsábítja az új lakót.

Október 28. péntek, 18:30
Angélica
/The strange case of Angelica
Manoel de Oliveira, 97’, 2010, Filmes do Tejo
Tisztelgés Manoel de Oliveira (1908-2015) életműve előtt
A film előtt bevezető előadást tart Király Hajnal filmesztéta

Isaac a fiatal és tehetséges fényképész egy éjszaka különös megbízást kap egy tehetős családtól. Le kell fényképeznie egy rejtélyes körülmények között elhunyt, igéző szépségű lányt. A lány azonban váratlanul megelevenedik a fényképész lencséjében és képein, Isaac pedig elkerülhetetlenül beleszeret. A fiatal férfi élete a különös esemény következtében a feje tetejére fordul, hiszen a halott szépség ezután folyamatosan kísérti.

Október 29. szombat, 18:30
Az én vérem
/Blood of my blood
João Canijo, 140’, 2011, Midas Filmes

Egy lisszaboni külvárosban élő portugál család hétköznapjait váratlan események forgatják fel. Az anyának mindent egy lapra kell feltennie, hogy megmentse gyerekei életét. Míg apró bűnügyekből élő, tinédzser fia egy veszélyes drog-ügybe keveredik, addig lánya jövőjét egy titokzatos, idős férfi szerelme veszélyezteti. Canijo filmje egy vérbeli portugál családi dráma keretei között mutatja fel mire képes az anyai szeretet, és hogy mi az ára a feltétel nélküli önfeláldozásnak.

Október 30. vasárnap, 18:30
Hónaljak
/Armpits
José de Fonseca, 87’, 2016, Leopardo Filmes
Tisztelgés José Fonseca e Costa (1933-2015) életműve előtt

Lázaro de Jesus élete látszólagosan a tervek szerint halad. Gazdag mostohaanyja eléri, hogy egy tehetős vállalkozó a kegyeibe fogadja és már egy megfelelő lányt is kiszemelt neki. Lázaro azonban mániákus módon vonzódik a női hónaljakhoz, és miután meglát egy koncerten egy fiatal hegedűművésznőt rögtön szerelembe esik, aminek következtében élete nem várt fordulatot vesz. José Fonseca e Costa filmje a legendás brazil író, Rubem Fonseca novellája alapján készült