Info

SOUL EXODUS VETÍTÉSEK

soul exodus 4
Írta: film

Bereczki Csaba Soul Exodus című zenés dokumentumfilmje
a 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
és az V. Budapesti Zsidó Filmfesztivál programjában

Két novemberi fesztivál is programjába választotta Bereczki Csaba Soul Exodus című zenés dokumentumfilmjét. November 10–én és 13-án a Verzión, november 19-én pedig az V. Budapesti Zsidó Filmfesztiválon premier előtt láthatják a klezmer-roadmovie-t a nézők. Mindkét rendezvényen lesz közönségtalálkozó is, utóbbin a Budapest Bár két zenésze, Kollár-Klemencz László és Farkas Róbert is jelen lesz vendégként.

Soul Exodus középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. Négy amerikai születésű zenész egyfajta fordított exodusként útra kel, és Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével eljut Besszarábiába, Moldovába.

Soul Exodus a szereplők személyes tapasztalatai, vallomásai és a zeneszövegek révén súlyos témákat feszeget, de a zenén keresztül mégis életigenlően, vidáman beszél a zsidók és a mai ember identitáskereséséről, álomszerű, könnyed marad. A Soul Exodus egy ma különösen aktuális és fontos problémára is rávilágít: hogyan lehet egyszerre élni és élni hagyni: „A világ rohamosan átalakul, elkerülhetetlenül egyre kozmopolitábbá válik. A különböző identitású embereknek meg kell tanulniuk egymással élni. Rajtunk múlik, hogyan őrizzük meg identitásunkat akár az országhatárokon kívül is, illetve hogyan bánunk azokkal az idegenekkel, akik elfogadják és tiszteletben tartják azt a kultúrát és értékrendet, amit mi képviselünk. Azt lehet megtanulni ebből a filmből és ettől az öt karaktertől, hogy ha szeretjük az életet, önmagunkat és egymást, akkor mindenre van megoldás.” – foglalja össze Bereczki Csaba rendező.

Különleges megtiszteltetés, hogy a Soul Exodus-t a 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál és az V. Budapesti Zsidó Filmfesztivál is beválogatta programjába. A fesztiválokon a közönség a film vetítése után találkozhat és beszélgethet Bereczki Csaba rendezővel is. A film december 15-étől látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

november 10., 20:15 Toldi Mozi.
A vetítést követően a közönség találkozhat a film rendezőjével, Bereczki Csabával.

november 13., 16:00 Kino Café Mozi
(További információ: www.verzio.org)

5. Budapesti Zsidó Filmfesztivál

november 19., 18:00 Kino Café Mozi.
A vetítést követően beszélgetés a rendezővel, Bereczki Csabával. Moderál: Winkler Nóra.
Vendégek: Kollár-Klemencz László, Farkas Róbert (Budapest Bár)
(További információ: http://zsifi.org)