Filmajánló Filmklubok és fesztiválok

NEGYED7NEGYED8 FESZTIVÁL: SOUL EXODUS & EAST PUNK MEMORIES

eastpunkmemories
Írta: film
Soul Exodus Vetítés 
2017.04.14. 20:30
Negyed7Negyed8 Fesztivál@Auróra

A Soul Exodus (2016) című egészestés, zenés dokumentumfilmjének középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. A dokumentumfilmben az amerikai születésű zenészek – Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Ment – a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. A Soul Exodus szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

„A klezmer a 19. században, Oroszországban jött létre az akkori haszid zsidó közösségekben, de a pogromok és a holokauszt következtében Európából szinte teljesen eltűnt. Amerikában éledt újjá a hetvenes években, majd szivárgott vissza Kelet-Európába. Ez adta az ötletet a filmhez: klezmerzenészekkel együtt járjuk végig mi is a zene útját, de visszafelé, fordított exodusként.” – idézi a kezdeteket a film rendezője.

A Soul Exodus összetett, zenés roadmovie, lelki utazás önmagunkba, önmagunkért. Fő célja az identitás keresése és megfogalmazása, amely ma – egyéni és társadalmi szinten is – különösen aktuális, húsbavágóan érinti és foglalkoztatja az egész világot. „Az volt a célom, hogy a film jókedvűen, nyíltan, tabuk nélkül, természetesen beszéljen a zsidóságról, az identitásról, a világról. Úgy, ahogy mindenről kéne beszélnünk, ha nem félnénk, ha elég bátrak és szabadok lennénk, ha valóban tisztában lennénk az identitásunkkal.” – mondja Bereczki Csaba.

A Soul Exodus a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült.

Az esemény regisztárció köteles. Regisztrálni itt lehet:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSexY7FO5lLI-D8UDlOYBq9ygZNeuQaw3Fvqr1HRvPeLXDlXvw/viewform?usp=sf_link

A fesztiválról bővebben itt: http://negyed7negyed8.hu/

East Punk Memories Vetítés
2017.04.15. 20:30
Negyed7Negyed8 Fesztivál@Auróra

East Punk Memories (2012) – dokumentumfilm, a stílus veteránjai beszélnek arról, hogy milyen volt punknak lenni a nyolcvanas évek Magyarországán.

Rendezte: Lucile Chaufour
Szereplők: Kelemen Balázs, Tóth Miklós, Mozsik Imre, Márton Attila, Papp Zoltán György, Ványi Tamás, Rupaszov Tamás, Horváth Attila, Erdős József, Vojtkó Dezső, Asztalos Ildikó, Törjék Tünde.
Zene: QSS, ETA, CPG, Kretens, Aurora, Modells, Bandanas.

Lucile Chaufour a nyolcvanas évek közepén az engedély nélküli filmkészítést tiltó hazai szabályozással dacolva magyar punkok egy csoportjáról, illetve a punkok kommunista elnyomás alatti életéről forgatott Super8 kamerájával. Több mint húsz évvel később több alkalommal is visszatért Budapestre, hogy ugyanazokat a személyeket olyan dolgokról kérdezze, hogy milyen volt punknak lenni a nyolcvanas évek Magyarországán, mit jelentett a punk akkor és miben változott azóta, illetve hogyan értékelik a rendszerváltást. Ez az, amiért annyit küzdöttek?

A vetítés korlátozott nézőszám miatt regisztráció köteles!
Regisztráció: https://goo.gl/forms/M1shSJc66zTUhyA13

A fesztiválról bővebben itt:  http://negyed7negyed8.hu/