Filmajánló Filmklubok és fesztiválok

A SZÁMI VÉR A TITANIC GYŐZTESE

rsz_sami_blood3_photo_sophia_olsson
Írta: film

SZÁMI VÉR nyerte a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált

A svéd Amanda Kernell lenyűgöző elsőfilmes alkotása, a Számi vér (Sami Blood) című svéd-norvég-dán játékfilm nyerte a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők-díját. A 2017. április 6-13. között Budapesten rendezett filmes mustrán idén hét  – egy fülöp-szigeteki-katari és egy amerikai misztikus thriller, egy angol-magyar-francia misztikus dráma,  egy svéd-norvég-dán és egy  spanyol alkotás, valamint egy luxemburgi–belga–francia és egy dán-izlandi dráma – film versenyzett a Hullámtörők-díjért.

Április 12-én este az Anker’t Barban, a 24. Titanic záró gáláján adták át a Hullámtörők-díjat. A Frédéric Strauss francia kritikusból, Dragomán György íróból és Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas rendezőből álló háromtagú zsűri elmondta, hogy „Rövid beszélgetés után egyhangúlag a  Számi vért választottuk.  Úgy éreztük, ez a film oldotta meg a legszebben a maga elé tűzött szívszorítóan összetett feladatot. A saját számi kultúráját és nyelvét elhagyni és a többségi svéd kultúrába beolvadni próbáló ElleMarja története szépen adagolt költői figyelemmel mutatja meg, hogy milyen fájdalmas áldozatot jelent az anyanyelvtől és az otthontól való elszakadás. A filmben néha felhangzó és sokszor félbeszakadó számi dalok, a jojkák egyszerre a beszéd és a hallgatás szimbólumai, arról beszélnek, amiről a legnehezebb beszélni, a történelemmel, a múlttal és a felelősséggel való szembenézésről. Bármilyen fájdalmas is a kultúrák közötti út, oda és vissza is meg lehet és meg kell tenni, mert a film tanúsága szerint az út végére még az is megtörténhet, hogy jobban megértjük egymást és önmagunkat. A Számi vér egy olyan ballada-jojka ami azután is sokáig ott zeng bennünk, hogy kijöttünk a moziból.”

rsz_kata_sami_blood1_photo_sophia_olsson

A Számi vér (Sami Blood) című svéd-norvég-dán játékfilm felkavaró történet a felnövésről. A 14 éves Elle Marja számi származású rénszarvaspásztor, egy kisebbségi közösség tagja. Az 1930-as években tomboló rasszizmus és az iskolában történő rasszkutatási vizsgálatok miatt egyre inkább elvágyódik életéből. Hogy megvalósíthassa álmait, más identitást kell keresnie, és minden kapcsolatot meg kell szakítania családjával és kultúrájával. A svéd Amanda Kernell lenyűgöző elsőfilmes alkotása Velencében és Thessalonikiben is nagy figyelmet keltett.

A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon a Számi vér mellett két misztikus thriller – a Végzetes lövés (Birdshot) című fülöp-szigeteki-katari film és az amerikai Sarah Adina Smith Buster két élete (Buster’s Mal Heart) című, fekete humorral fűszerezett, vakmerő alkotása -, Robert Pattinson főszereplésével  a Magyarországon forgatott az Egy vezér gyermekkora (The Childhood of a Leader) című angol-magyar-francia dráma, a spanyol Jonathan Cenzual Burley A pásztor (The Shepherd) című filmje, a Nehéz szívvel (Heartstone) című dán-izlandi dráma és Laura Schroeder melankolikus indie poppal aláfestett Gát (Barrage) című luxemburgi–belga–francia drámája versenyeztek a Hullámtörők-díjért.

http://titanicfilmfest.hu
www.facebook.com/titanicfilmfest