Filmklubok és fesztiválok

V4 FILMFESZT

Urania V4
Írta: film

A FILMES SZÁL A VISEGRÁDI ORSZÁGOK KAPCSOLATÁBAN

SZIMPÓZIUM AZ URÁNIA KÁVÉZÓBAN

  1. február 14. és 17. között az Uránia Nemzeti Filmszínház a KKM–Balassi Intézet megbízásából Előhívás– #V4filmfeszt címmel filmfesztivált rendez, ahol a Visegrádi Csoport országainak filmjeivel találkozhat a közönség. A négynapos rendezvény 15 vetítése a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar filmes hagyomány kapcsolódási pontjaira koncentrál.

A fesztivál keretében 2018. február 14-én 14 és 18 óra között A filmes szál a visegrádi országok kapcsolatában címmel szimpóziumra kerül sor a Filmszínház kávézójában. A szakmai jellegű, de minden érdeklődő számára nyitott, regisztrációval látogatható program a négy ország filmipari kapcsolatait helyezi előtérbe. Arra vagyunk kíváncsiak, mennyire voltak intenzívek a régió filmszakmai kapcsolatai a rendszerváltás előtt, és mennyire intenzívek ma.

Program:

14:00   Érkezés

14:30   Filmes kapcsolataink a szocializmus évtizedeiben

(magyar nyelven, angol tolmácsolással)

A nagykorúvá lett filmművészet korában – történelmi adottság, összezártságunk folytán – rendkívül intenzív volt a visegrádi országok közötti filmszakmai kapcsolat: láttuk egymás filmjeit, ihletet merítettünk belőlük, és „gyúanyagot a társadalmi vitához”. Meghívott előadóink, filmtörténészek és filmesztéták ennek a sokszínű kapcsolatnak egy-egy vetületét jelenítik meg. Forgács Iván Szovjet égből a közép-európai földre címmel néhány jellegzetes példán szemlélteti a csehszlovák és lengyel filmek magyarországi forgalmazását, fogadtatását. Pörös Géza előadásának címét – Egymásra nézve – Makk Károly filmje ihlette, a filmesztéta a magyar és a lengyel filmművészet közötti inspirációkra és kapcsolatokra koncentrál. A cseh új hullám nyomait elemzi a magyar filmben Gelencsér Gábor Mesés férfiak importja című előadásában. Végül Varga Zoltán Az animációs film közép-kelet-európai fellegvárait mutatja be, és azok „vasfüggőnyön túl” is sikeres filmtermésének közös jellegzetességeit vázolja. A panel moderátora Buglya Zsófia, az Uránia programigazgatója.

15:45   Szünet

16:00   A V4-ek filmes kapcsolatai ma

(angol nyelven, magyar tolmácsolással)

A szimpózium második része a jelenkori kölcsönhatásokra koncentrál. Mennyire ismerjük szomszédaink filmkultúráját ma, és mennyire vagyunk jelen az ő kulturális horizontjukon? Milyen intézmények és milyen együttműködések erősítik ma az átjárhatóságot filmkultúráink között? Felkért cseh, lengyel és szlovák szakértőink segítségével azt vizsgáljuk, mi jellemzi ma országaik filmkultúráját, majd néhány konkrét példa segítségével bemutatunk sikeres együttműködéseket. Meghívott külföldi vendégeink: Katarína Mišková (Film- és Színművészeti Akadémia, Pozsony), Marcin Adamczak (Adam Mickiewicz Egyetem, Poznań), Jaromír Blažejovský (Masaryk Egyetem, Brünn). A panel moderátora Varga Balázs filmtörténész. 

Regisztrálni online, az urania-nf.hu aloldalán lehet.