Diákok munkáiról Filmszakos hírek

Volt hallgatónk filmje Locarnóban

Konnyu_leckek_plakat_en
Írta: film
Szakunk egykori hallgatója, Zurbó Dorottya Könnyű leckék című alkotásának világpremierje a Locarnói Filmfesztiválon lesz augusztus elején. A rangos, A-kategóriás mustra a Kritikusok hete versenyprogramjába hívta meg a filmet.
 
A Könnyű leckék egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, aki a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A költői hangvételű filmben a leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat. Édesanyja áll hozzá a legközelebb, ő segítette a szökését is, most mégis egyre nagyobb kulturális szakadék tátong köztük. Hogyan is mondhatná el neki a változásokat, amiken keresztül megy? Ez a belső vívódás és a feloldozás iránti vágy válik filmmé a vásznon és talán ez az egyetlen útja a vallomásnak is.
 
Zurbó Dorottya a Filmalap Inkubátor Program támogatásával készítette el első önálló rendezését, mely Kritikusok hete programban lesz látható Locarnóban. A svájci filmkritikus szövetség által szervezett program mindössze hét innovatív dokumentumfilmet hívott meg. A Könnyű leckék az Éclipse Film gyártásában készült, producere Ugrin Julianna, a hazai mozikban ősszel mutatja be az Elf Pictures.