Filmklubok és fesztiválok

Budapesti Klasszikus Film Maraton 2018

BKFM_website_banner_w1500px_datummal_1
Írta: film

6 nap alatt több mint 60 film: értékes, restaurált, a magyar és az egyetemes filmörökség részét képező klasszikusok, ritkaságok, újrahangszerelt közönségkedvencek, az európai filmarchívumok frissen felújított gyöngyszemei, magyar és magyar vonatkozású külföldi filmremekek, Hollywoodot megteremtő közép-európai alkotók örökzöld filmjei, filmóriások a vadnyugatról és a világűrből, portréfilmek a filmtörténet meghatározó női karaktereiről, a Cannes-i Fesztivál filmtörténeti programjának legjava – nagyvásznon, igazi moziélményként, szabadtéren is, szakmai és zenés programokkal, hazai és nemzetközi sztárvendégekkel. Magyarországra jön Claudia Cardinale, Klaus Maria Brandauer és Jean-Marc Barr, itt lesz Ingmar Bergman munkatársa, Katinka Faragó. A nyitógálán először lesz látható a gyönyörűen restaurált, Oscar-díjas Mephisto. A programot workshop és konferencia egészíti ki, az európai filmarchívumok vezetőinek részvételével.

A 2018-as program fókuszában:

 Nők a filmszakmában

Alice Guy Blaché, Pola Negri, Hedy Lamarr, Claudia Cardinale, Jane Fonda, Mészáros Márta – tisztelgés a filmművészet meghatározó női alkotói előtt. A díszvendég: Claudia Cardinale.  Az Arany Pálma-díjas restaurált A párduc vetítése Cardinale, az egyik főszereplő jelenlétében.

  Szabó István filmjei  

Az Oscar- és BAFTA-díjas, kétszeres berlini Ezüst Medve-díjas, Cannes-ban a Zsűri díjával és a legjobb forgatókönyvért járó díjjal kitüntetett Szabó István filmjei (Apa, Szerelmesfilm, Redl ezredes, Találkozás Vénusszal, A napfény íze). A felújított Mephisto premierje Szabó István, Klaus Maria Brandauer és Koltai Lajos jelenlétében.

Bergman 100

A varázsfuvola vetítése Bergman munkatársának bevezetőjével. Beszélgetés Katinka Faragóval, aki évtizedekig volt a 100 éve született rendezőzseni munkatársa.

Előadások a 3D-ről

Kitűnő szakemberek, Stefan Droessler (München) és Serge Bromberg (Párizs), izgalmas előadásai a 3D történetéről, sok ritkán látható filmrészlettel.

Animációs gyöngyszemek 

John Halas és Jean Image, a két budapesti születésű világhírű animációs filmes alkotásai. A felújított Macskafogó premierje.

Open Archives

 A Magyar Nemzeti Filmarchívum partnerarchívumainak filmjei. Tökéletesen felújított európai remekművek a Biciklitolvajoktól a Cyrano de Bergeracon át a Tűz van, babámig.

A ‘Budapest touch’

Hollywood és Közép-Európa kapcsolódási pontjai, avagy: mi inspirálta Wes Andersont A Grand Budapest Hotel készítésekor? Ernst Lubitsch, Frank Borzage, William Wyler mesterművei – és egy izgalmas kerekasztal a ‘human touch’, az emberi érintés titkáról.  

Kerekasztal-beszélgetések, előadások, szakmai programok, gyerekprogramok.

A részletes programot itt találjátok.

További információ: http://filmarchiv.hu/hu/filmmaraton