Filmklubok és fesztiválok

Ma indul a Busho!

IMAGE
Írta: film

14. BUSHO NEMZETKÖZI RÖVIDFILM FESZTIVÁL — 2018. augusztus 28. – szeptember 2.

Puskin mozi / Art+ Cinema / Olasz Kultúrintézet / Sopron-BúgócsigaRészletek: www.busho.hu

Augusztus utolsó hetében idén tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, mely a tavalyi évben kapta meg, az Európai Fesztivál Szövetség kiemelt művészeti fesztivál minősítését és amelyen a nemzetközi versenyprogram mellett ezúttal is rengeteg kísérőprogram, panoráma szekciók, fesztivál bemutatók és koncertek szerepelnek majd a programon.

Az ismét közel ezer nevezést regisztrált fesztivál egyik legnagyobb feladata az előzsűri vállát nyomja kellemes teherrel, mely idén az Orosz Anna Ida animátor, Vajda Boróka filmkészítő, Végh Vozo Zoltán filmrendező, Rimóczi László forgatókönyvíró és Ördög Zsófia vágó közreműködésével hozta meg a döntését! Az általuk kiválasztott 64 rövidfilm versenyez majd a Solide Art által legyártott csodaszép szobrokért a fesztiválon a filmeket a helyszínen közösen megtekintő 2 további zsűri előtt. Több éve már filmszakos tanárok és kollégák segítségével verbuválódik a 4 felsőoktatási intézmény delegálásában megszülető Diákzsűri, ahová ezúttal Holdosi Máté (Metropolitan), Mira Zénó (MOME), Vermes Dorka (ELTE) valamint Richolm Orsolya (SZFE) kapott meghívást. A nemzetközi zsűribe ezúttal Rita Capucho, portugál filmes szakember, Arya Su Altioklar, török rendező, a Kisakes fesztivál igazgatója és Matteo Pianezzi, színész, rendező, alkotóművész Szardíniáról kapott meghívást. A magyar zsűritag idén Madarász Isti, forgatókönyvíró, filmrendező lesz és természetesen a tizennegyediken tizennegyedszer, azaz elmaradhatatlan és megismételhetetlen, Wolfgang Leis, állandó zsűritagunk, a nemzetközi zsűri koordinátora. Ők fognak tehát dönteni a fesztiválon kiosztásra kerülő 3 fő-, és 7 kategória díjról valamint az NMHH Médiatanács által felajánlott kétszer 500.000,- forintos különdíjról, melyet a legjobb magyar animációs illetve fikciós filmnek ítélnek majd oda! A korábbi évekhez hasonlóan ismét kiosztásra kerül majd a Sziget Kft. felajánlásában az a hetijegy, mely belépő egy mini stáb részére forgatási engedéllyel a 2019-as Szigetre!

A központi helyszín, azaz a Puskin Mozi mellett az esti ismétlő vetítések ezúttal az Art+ Cinemában lesznek, a kísérőprogramok az Olasz Kultúrintézetben, a vidéki vetítéseink pedig a soproni Búgócsigában kerülnek megrendezésre. A kísérőprogramok között több évfordulóra emlékezünk majd, például idén Izrael állam 70. megalapításának évfordulója alkalmából a BuSho fesztiválra érkezett legjobb izraeli alkotásokból válogattunk, de Észtország centenáriumára is érkezett egy kollekció! Ezek mellett megtekinthetnek még az érdeklődők olasz, portugál valamint török és örmény rövidfilm válogatásokat is.

Esténként a nap fénypontjának számító nyilvános zsűri konzultációkat követően a Mikszáth téri Trafik klubban kerülnek megrendezésre az idei koncertek, melyre ezúttal a fesztiválon vagy az alkotótáborban korábban közreműködő kollégák kaptak meghívást. Rögtön a megnyitót követően fellép a Dr. Peller Jazzband, melynek nevéből nem nehéz kitalálni, hogy milyen stílusban fogja lenyűgözni az érdeklődő közönséget. Két nappal később, azaz csütörtökön este egy merőben más stílus és generáció következik, az Audioslave előtt tisztelgő Audiostage, végül szombaton ad fesztivál záró koncertet a Scott Lemon zenekar Tatáról, akik szerint a banda sajátos improvizatív rockzenét játszik.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a 14. BuSho fesztiválra, mely augusztus 28-án, kedden este 19:00 órakor a megnyitóval és az azt követő tavalyi díjnyertesek vetítésével veszi majd kezdetét a Puskin mozi nagytermében és szeptember 1-én, szombaton ugyancsak 19:00 órakor a díjkiosztóval zárul, ahol az összes idei díjazott alkotás megtekinthető lesz majd.

Jegyek: https://busho.hu/hu/jegyek/busho-jegyek-2018

Versenyfilmek: https://busho.hu/hu/program/competition/2018

Magyar panoráma: https://busho.hu/hu/program/hungarian/2018

Nemzetközi panoráma: https://busho.hu/hu/program/informational/2018

Kísérőprogramok: https://busho.hu/hu/program/kiseroprogramok/busho-kiseroprogramok-2018