Filmklubok és fesztiválok

Premier előtti vetítéssel indul a Soldivision Filmklub

Rupa butikja
Írta: film

Szeptember 11-én Halász Glória Rupa butikja című díjnyertes dokumentumfilmjének premier előtti vetítésével indul a Soldivision Filmklub.

Szeptember 11-én hagyományteremtő szándékkal veszi kezdetét a Soldivision Filmklub, mely az első évadban női rendezőkkel és női sorsokkal foglalkozik az alternatív terjesztésben már megszokott módon: a vetítéseket követően közönségtalálkozón faggathatják a nézők az alkotókat.

A sorozat nyitányaként Magyarországon első ízben láthatják az érdeklődők Halász Glória lebilincselő, Angliát, Hong Kongot, Kanadát és Portugáliát megjárt, az ENSZ filmfesztiváljának nagydíját elnyerő dokumentumfilmjét, a Rupa butikját, amit indiai savtámadások áldozatairól készített. A vetítés után a filmklub vendége Halász Glória. A film a Soldivision forgalmazásában a jövő évtől látható a hazai mozikban.

A Soldivision Filmklub célja, hogy a kortárs magyar és nemzetközi filmművészet határterületeire kalauzolja nézőit. Legyen szó emberi sorsokról vagy történetekről, egyedi vagy általános témákról, alkotókról vagy alkotói módszerekről, a szervezők minden esetben a megszokottól, az átlagostól eltérőt keresik majd, hogy a film médiumában és azon keresztül a nézők olyan gazdag szellemi tartományokba juthassanak, ahova egyre kommerszebb és felszínesebb filmnézési szokásaink miatt egyre ritkábban tévedünk. A filmklub hiánypótló és ismeretterjesztő jellege mellett nagy hangsúlyt fektet az alkotók és a nézők közötti művészeti és társadalmi diskurzus elősegítésre, éppen ezért a vetítéseket minden alkalommal alkotói közönségtalálkozók követik, ezzel is hozzájárulva a kortárs magyar filmkultúra színvonalas ápolásához. A Női sorsok, női rendezők című őszi vetítéssorozat pályakezdő és már beérett női alkotók dokumentum-, animációs-, kísérleti- és kisjátékfilmjeit mutatja be.

A vetítéseknek az Attention – A hely fog otthont adni a Gyulai Pál utca 5. szám alatt. A 990 forintos jegyeket az események kezdete előtt a helyszínen lehet majd megvásárolni.

A program:

  1. szeptember 11. 19:00

PREMIER ELŐTT

Halász Glória: Rupa butikja 

Vendég: Halász Glória, a film rendezője

  1. október 9. 19:00

Zurbó Dorottya–Arun Bhattarai: A monostor gyermekei 

  1. november 13. 19:00

Rövidfilmblokk

Szilágyi Fanni: A kamaszkor vége

Pataki Szandra: Wireless

Pálffy Zsuzsa: A túlélés tánca

Bucsi Réka: Solar Walk

Kiss Hajni: Last Call

  1. január 8. 19:00

Trencsényi Klára: Reményvasút 

  1. február 12. 19:00

Groó Diana: Regina

  1. március 12. 19:00

Kísérleti film blokk

Lichter Péter–Máté Bori: The Rub

Lichter Péter–Máté Bori: 2016. október 8.

Dér Asia: Levelek anyámtól

  1. április 9. 19:00

Takács Mária: Eltitkolt évek

  1. május 14. 19:00

György-Kessler Márta–Adam Penny: Hannah – A Buddhizmus útja Nyugatra

További információ a forgalmazó Facebook-oldalán és a honlapon.