Pályázatok

Zsigmond Vilmos Fesztivál pályázati kiírás

nevezes_h12
Írta: film

Helyszín: Szeged

Időpont: 2019. május 28 – június 1.

„A magyar operatőrök az egész filmet követik az első gondolattól az utolsó kocka filmezéséig. Ez a magyar operatőrök varázsa világszerte.”

A fenti idézet Illés Györgytől, a magyar operatőrök doyenjétől származik, aki többek között Zsigmond Vilmosnak is a mestere volt. A világhírű Oscar-díjas operatőr Szegeden született, s városától díszpolgári címet kapott. Még a művész életében (2005-ben) a szegedi Belvárosi Mozi – Magyarország egyik legszebb, lassan 100 éves hagyományos mozija – róla nevezte el legnagyobb, 500 fős vetítőtermét, amire Zsigmond Vilmos hallatlanul büszke volt. A szakmai célok mellett a fesztivál feladatának tartja, hogy a neves filmalkotó emlékét és művészetét ébren tartsa.

A fesztivál célja

A fesztivál kiemelt célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, s egyúttal lehetőséget teremtsen fiatal filmesek bemutatkozására. A fesztiválra érkezett pályaműveket a zsűri elsősorban az operatőri teljesítmény alapján értékeli, ugyanakkor figyelembe veszi a film egészének művészi színvonalát. Elvárás, hogy Zsigmond Vilmos munkásságához méltón, a beérkező pályaművek eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmazzanak.

A friss művek seregszemléjén túl, a program kiemelt eleme, hogy lehetőséget teremtsen a fiatal alkotók számára a kapcsolatteremtésre és tapasztalatcserére.

A pályázók köre

Korhatár nélkül jelentkezhetnek alkotók és alkotócsoportok, s várjuk azokat a műveket is, amelyekben filmművészetet tanuló rendező és/vagy operatőr szakos egyetemi hallgatók részt vettek.

Pályázni 2016. január 1. után készült NAGY- és KISJÁTÉKFILMEKKEL, KÍSÉRLETI FILMEKKEL lehet. Idén tisztán animációs és dokumentumfilm kategóriát nem hirdetünk. Egy alkotó több filmmel is nevezhet. A nevezett filmekért nem áll módunkban bérleti és jogdíjat fizetni.

Nevezési díj nincs.

Technikai feltételek

A nevezett filmekhez időkorlát nélküli online screenert kérünk, amennyiben kódolt, kóddal együtt. Kérjük, a filmeket minden esetben lássák el angol felirattal!

A versenyprogramba bekerült filmeket kizárólag DCP formátumban tudjuk elfogadni.

Nevezési lap

Határidő: 2019. január 31. éjfél

A pályázati kiírás részét képezi a Nevezési szabályzat.

A versenyprogramba beválogatott filmek alkotóinak (alkotásonként 1-2 fő) a fesztivál ideje alatt szállást és étkezést biztosítunk.

Értékelés

A beérkező pályamunkák számától függően 6-10 fős, operatőrökből, rendezőkből, filmes szakemberekből álló előzsűri értékeli az alkotásokat.

A versenyprogramba bekerült filmek listájának közzététele: 2019. március 18.

A versenyprogramba került filmekről nemzetközi zsűri dönt, melynek elnöke Szabó Gábor (HSC) Balázs Béla-díjas operatőr, egyetemi tanár, Zsigmond Vilmos egyetlen rendezésének (Tékozló apa, 1991) operatőre.

A fesztivál fővédnöke: Susan Zsigmond

Fesztiváldíjak:

Zsigmond Vilmos-díj a legkiemelkedőbb operatőri munkáért

Legjobb film kategóriánként: a fényképezés és a tartalmi megvalósítás egységének kiemelkedő színvonaláért

Szeged Város díja

Kritikusok díja

Diákzsűri díja

Közönségdíj

A zsűri fenntartja a jogot, hogy nem minden kategóriában ad ki díjat.

A díjazásra rendelkezésre álló összeg: 4 millió forint.